Helpdeskweb.nl Forum
Roaming binnen EU wordt afgeschaft in 2017 - Afdrukversie

+- Helpdeskweb.nl Forum (https://www.helpdeskweb.nl/forum)
+-- Forum: Algemeen (https://www.helpdeskweb.nl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nieuws van de homepage (https://www.helpdeskweb.nl/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Topic: Roaming binnen EU wordt afgeschaft in 2017 (/showthread.php?tid=1633)Roaming binnen EU wordt afgeschaft in 2017 - Webmaster - 30 June 2015

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over het afschaffen van de roamingtarieven in de Europese Unie. Dat gebeurt op 15 juni 2017.
Vanaf volgend jaar april al wordt het maximale tarief voor grensoverschrijdende MB's op 5 eurocent per MB gezet.

Het akkoord werd vannacht om 2 uur bereikt na urenlange onderhandelingen. Europees Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving G√ľnther Oettinger toonde zich op Twitter opgelucht.

Hij spreekt van een doorbraak. Op 15 juni moet het gedaan zijn met roamingtarieven, al mogen providers een 'fair use policy' invoeren om zich in te dekken tegen misbruik.

Compromis
Met het voorlopige compromis komt een einde aan jarenlang onderhandelen over het afschaffen van roamingtarieven. De Europese Commissie en het Europarlement wilden roaming liefst zo snel mogelijk afgeschaft zien, maar de lidstaten vonden dat voorstel te ver gaan en stelden alternatieven voor.

In april klonk het vanuit die lidstaten nog dat Europese burgers minimaal een week per kalenderjaar vanaf vijf minuten per dag over de grens moesten kunnen bellen zonder kosten en minimaal 10MB aan data moesten kunnen verstoken. De Europese Commissie en het Europees Parlement zagen niets in dat voorstel.

Daarvoor was ook al duidelijk dat de lidstaten pas in 2018 tot afschaffing wilden overgaan terwijl gebruikers vanaf 2016 tot maximaal 5MB per dag zouden mogen roamen vanuit de eigen bundel.

Het Europarlement wilde aanvankelijk al eind 2015 een einde aan roamingkosten. Het voorlopige compromis dat nu bereikt is, zet die datum nu dus op 15 juni 2017. Het akkoord moet nu in de komende dagen nog verder uitgewerkt worden door alle partijen.


Gepost op 30 juni 2015 om 10:09.
Lees het complete artikel via deze link.