Nieuws

Western Digital introduceert 3TB-schijven

Gepost op 20 oktober 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Western Digital heeft zijn serie Caviar-drives uitgebreid met een 2,5TB- en 3TB-schijf. Om de schijven te kunnen gebruiken is wel een redelijk modern systeem nodig: oude Windows-versies kunnen niet met de schijven overweg.


Zoals eerder deze maand al werd voorspeld, introduceert Western Digital schijven met een capaciteit van 3TB. De Caviar Green-schijven zijn naast de 3TB-versie voortaan ook in 2,5TB verkrijgbaar. De drives beschikken over platters met maximaal 750GB opslagcapaciteit en 64MB cache-geheugen. De Caviar Green-serie is van een sata-300-interface voorzien en de maximale overdrachtssnelheid bedraagt 110MB/s.

De Green-serie draait dankzij wat Western Digital 'IntelliPower' noemt op een niet nader gespecificeerd toerental, maar dat is hoogstwaarschijnlijk 5400rpm. De 3,5"-schijven produceren in idle-toestand ongeveer 24dBA aan geluid, wat op kan lopen tot 29dBA. Het opgenomen vermogen van de 3TB-versie bedraagt daarbij 6,25W tijdens gebruik en 1W in standby-modus. De 2,5TB-editie doet het met een kwart watt minder. De drives zouden per direct beschikbaar moeten zijn: de 2,5TB-versie kost 189 dollar, terwijl de 3TB-versie 239 dollar moet kosten.
Het doorbreken van de 2,19TB-grens betekent dat oudere besturingssystemen niet met de schijf overweg kunnen of er in ieder geval niet vanaf kunnen opstarten. Zo is Windows XP niet geschikt voor de schijven, maar nieuwere Windows-versies als Vista en 7 kunnen, net als courante OS X-versies en Linux-distributies, wel met de schijven overweg. De schijven maken gebruik van GPT, onderdeel van de bios-vervanger uefi. Op die manier kunnen de extra sectors van de schijven worden aangesproken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.