Nieuws

Limewire gaat offline na gerechtelijk bevel

Gepost op 27 oktober 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De website van Limewire is onder dwang van een gerechtelijk bevel offline gehaald. Over de p2p-dienst loopt al vier jaar een rechtszaak die de RIAA heeft aangespannen tegen de Lime Group, het bedrijf achter de Limewire-software.


Limewire, een p2p-client die gebruikmaakt van het Gnutella-protocol, is niet langer van de officiële website te downloaden. Naast het blokkeren van de site dwingt het gerechtelijk bevel, dat is opgelegd door de rechtbank van New York, het bedrijf ook om zijn zoekdiensten offline te halen. De Limewire-site toont een mededeling dat Limewire de p2p-software op grond van een gerechtelijk bevel niet langer mag aanbieden en ondersteunen. Ook wordt gewaarschuwd dat het delen van auteursrechtelijk beschermde content illegaal is.
Het sluiten van de Limewire-site en de p2p-software van het bedrijf is het gevolg van een jarenlange juridische strijd tussen de Lime Group en de RIAA. In juni vroeg de RIAA aan een federale rechtbank om Limewire offline te halen, omdat de muziekindustrie slachtoffer zou zijn van het illegaal downloaden van muziekbestanden.
De rechtbank heeft de redenering van de RIAA grotendeels gevolgd. In het gerechtelijk bevel is onder andere te lezen dat Limewire bewust het downloaden van illegaal materiaal faciliteert en dat is bewezen dat de eindgebruikers de p2p-software voornamelijk gebruiken voor het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde content.
De RIAA reageerde tevreden op de uitspraak: "De gigantische piraterijmachine waarmee Limewire zich verrijkte, zal tot stilstand komen", zo liet RIAA-woordvoerder Jonathan Larry aan AP weten. De Lime Group lijkt zich bij de uitspraak te hebben neergelegd, maar laat wel weten dat het bedrijf werkt aan nieuwe software die wel aan de Amerikaanse copyright-wetgeving zou voldoen.
Volgens geruchten zou Lime Group werken aan een streaming muziekdienst volgens het model dat Spotify hanteert, waarbij gebruikers via abonnementsdiensten naar muziek kunnen luisteren, maar deze niet kunnen downloaden. Het is echter de vraag of dit zal lukken; niet alleen wordt het voor de Lime Group zeer moeilijk om met de muziekindustrie contracten af te sluiten, ook loopt er nog een gerechtelijke procedure waarin moet worden vastgesteld welke schadevergoeding de firma moet betalen.

Plaatje
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.