Nieuws

Nieuwssites publieke omroep moeten verdwijnen

Gepost op 02 november 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De publieke omroep moet stoppen met zijn nieuwssites als die met kranten concurreren, zo heeft het nieuwe kabinet besloten. Daarbij gaat het onder andere om de nieuwssite van de NOS en het opiniërende Joop.nl van de VARA.


Volgens het Nederlands Dagblad is het de bedoeling dat de nieuwssites van de omroepen die met kranten concurreren, verdwijnen. Dat zegt VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg tegen de krant. Nieuwssites als NOS.nl zouden een 'vervuilend' effect hebben, stelt het Kamerlid: "Kranten moeten proberen op internet geld te verdienen, terwijl de omroepen dat soort beperkingen niet hebben. Het is oneigenlijke concurrentie." Ook zouden de activiteiten van de NPO op internet niet nodig zijn.

De regering wil een nieuwe Mediawet opstellen, waarin staat dat internet 'geen taak is voor de publieke omroep'. Het kabinet kan de bezuinigingen nu nog niet opleggen; volgens de huidige wetgeving mogen omroepen wel actief zijn op internet. Van Miltenburg hoopt echter dat omroepen een 'vooruitziende blik' hebben en alvast beginnen met het afbreken van hun internetafdelingen. In het regeerakkoord was al vastgelegd dat omroepen zich zouden moeten toeleggen op hun 'audiovisuele taken', maar het schrappen van websites werd niet expliciet genoemd.

De website UitzendingGemist mag van de regering 'eventueel' blijven bestaan; daar zouden slechts 'bestaande uitzendingen worden gereproduceerd'. Of de nieuwsvoorziening via Teletekst mag blijven, is nog niet duidelijk. Daar wil de partij nog over 'nadenken'. Joop.nl, een door de VARA opgezette nieuwssite die als tegenhanger van GeenStijl moest fungeren, moet in ieder geval verdwijnen, vindt de VVD.

Een woordvoerder van de publieke omroep laat aan de krant weten verbaasd te zijn. De NPO zou liever zelf bepalen waarop wordt bezuinigd, stelt hij. Eerder stelde NPO-voorzitter Henk Hagoort al voor om geld weg te halen bij de digitale poot. Een woordvoerder van de Nederlandse Dagbladpers zegt begrijpelijkerwijs wel blij te zijn met de kabinetsplannen. "Het is goed dat kabinet een einde maakt aan deze concurrentievervalsing", zegt hij.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.