Nieuws

Texaan klaagt Google aan wegens scannen inkomende mail

Gepost op 23 november 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een Texaanse man klaagt Googles Gmail aan. Volgens de man scant Gmail inkomende mails om gerichte advertenties mogelijk te maken. Dit zou een overtreding zijn van de Electronic Communications Privacy Act uit 1986.


De Amerikaan Keith Dunbar zegt dat mail die hij van een andere e-mailaccount naar een Gmail-account verstuurt, wordt gescand door Googles mailservice. De service zou dit doen om toepasselijke reclame bij de mails te kunnen tonen.

"Er wordt hiervoor geen toestemming gevraagd", staat in de aanklacht van de Texaan. "Evenmin informeert Gmail de zender van de mail over het feit dat zijn mail wordt gescand voor reclame-uitingen bij zijn mail."

Volgens Dunbar is dit een overtreding van de Electronic Communications Privacy Act. Deze wet bevat strenge voorwaarden voor toegang tot elektronische communicatie in transit. Dunbar wil dat meer mensen hem helpen in zijn aanklacht tegen Gmail. De Texaan eist een dwangsom van 100 dollar per dag of 10.000 dollar ineens en het afnemen van de winst die het Californische bedrijf met het scannen van de e-mails heeft gemaakt.

Een woordvoerder van Google liet in aan The Register weten dat Gmail inderdaad de inkomende e-mails scant. "Dit doet iedere mail-aanbieder om spam te weren. We gebruiken soortgelijke technieken om advertenties bij mails te plaatsen, zodat we Gmail kunnen blijven aanbieden."

Professor aan de Santa Clara Universiteit en expert in internetrecht Eric Goldman zegt tegen Information Week dat de werkwijze van Google al tijdens de launch van de maildienst in 2004 ter discussie werd gesteld.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.