Nieuws

'Wikileaks is een terroristische organisatie'

Gepost op 29 november 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Peter King, wil dat Wikileaks als een terroristische organisatie wordt aangemerkt. De site, die bezig is met het publiceren van vertrouwelijke overheidsdocumenten, zou staatsgevaarlijk zijn.


Als de klokkenluiderssite inderdaad als een terroristische organisatie wordt aangemerkt, krijgt deze dezelfde status als bijvoorbeeld de terreurgroep Al-Qaeda, meldt Cnet. Wikileaks zou dan bijvoorbeeld geen financiële transacties via Amerikaanse banken meer kunnen doen. Volgens de Amerikaanse politicus Peter King voldoet Wikileaks aan de criteria om als terroristische organisatie te boek te staan; de site zou een gevaar vormen voor de staatsveiligheid.

Volgens de Republikein zou Wikileaks-voorman Julian Assange bovendien moeten worden aangeklaagd voor het overtreden van de antispionagewet. Deze wet verbiedt het publiceren van informatie die de Verenigde Staten kan schaden. De onafhankelijke senator Joe Lieberman wil dat de regering actie onderneemt om Wikileaks uit de lucht te halen, zodat het niet nog meer schade kan aanrichten. Ondertussen onderzoekt de Australische overheid of Wikileaks met de publicatie over de schreef gaat; Assange heeft een Australisch paspoort.

Wikileaks is zondagavond begonnen met het vrijgeven van circa 250.000 interne, gevoelige Amerikaanse overheidsdocumenten, afkomstig van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en ambassades over de hele wereld. Op een speciale subsite kunnen mensen de diplomatieke communiqués lezen.

Wikileaks zelf heeft op dit moment nog maar een luttele 226 documenten vrijgegeven, maar verschillende internationale media hebben al inzage in meer communiqués gehad. Uit de documenten zou onder meer blijken dat China achter een aanval op Google-servers zat. Ook blijkt uit de documenten hoe Amerikaanse diplomaten buitenlandse wereldleiders zien. Hun beschrijvingen zijn niet altijd even vleiend, zo blijkt uit een overzicht van de Volkskrant.

De Amerikaanse overheid, die de publicatie probeerde te verhinderen, heeft deze veroordeeld en afgedaan als 'roekeloos'. Het Pentagon heeft de beveiliging op militaire computernetwerken naar aanleiding van de gelekte documenten verscherpt. Zondagavond was Wikileaks door een ddos-aanval overigens enige tijd offline.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.