Nieuws

EC start onderzoek tegen Google om monopolie zoekmarkt

Gepost op 01 december 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar Google. Het bedrijf zou zijn dominante positie op de zoekmarkt hebben misbruikt om met zijn advertentiedienst andere bedrijven uit de markt te drukken. Google gaat in overleg met de EC.


Google zou betaalde zoekresultaten voorrang geven op 'organische' zoekresultaten en zou daardoor misbruik maken van zijn marktpositie, aldus de Commissie. Daarnaast onderzoekt de Commissie of Google misbruik maakt van zijn positie door bij sites af te dwingen dat ze geen ander advertentiesysteem gebruiken dan Googles advertentiedienst AdSense. Ook zou Google dit mogelijk bij computer- en softwareverkopers gedaan hebben. Daarnaast zouden advertentiemakers die gebruikmaken van Googles netwerk hun reclamecampagnes niet zomaar kunnen inzetten bij andere advertentienetwerken.

Het is nog allerminst zeker dat de Commissie gaat concluderen dat Google schuldig is aan misbruik van zijn machtspositie: een onderzoek leidt niet altijd tot een veroordeling. In sommige gevallen wordt bovendien een compromis gesloten. De Commissie deed dit bijvoorbeeld met Microsoft, die andere browsermakers uitsloot door Internet Explorer mee te leveren met Windows en dat programma in te stellen als standaardbrowser. Inmiddels is er een browserkeuzescherm bij de setup van Windows.

Vermoedelijk is het onderzoek gebaseerd op klachten die eerder dit jaar bij de Europese Commissie zijn ingediend. Een van de klagers was Ciao, een dochterbedrijf van Microsoft. Google ontkent de aantijgingen. "Vanaf de oprichting van Google hebben we hard gewerkt om het juiste te doen voor onze gebruikers en de sector. Door advertenties duidelijk aan te merken als dusdanig, door het gemakkelijk te maken voor gebruikers om hun gegevens mee te nemen als ze overstappen op een andere aanbieder en door flink te investeren in zogeheten 'open source'-projecten. Maar er is altijd ruimte voor verbetering, en we zullen dan ook in overleg treden met de Europese Commissie om eventuele zorgpunten weg te nemen."
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.