Nieuws

Illegale Avast-licentie wordt 774.651 keer gebruikt

Gepost op 07 december 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Eén softwarelicentie van Avast Security Software, is wereldwijd driekwart miljoen keer gebruikt. Het Tsjechische antivirusbedrijf zag het als een marketingkans en besloot te kijken hoever de software zich wereldwijd zou verspreiden.


De licentie op het programma avast Pro Antivirus is gekocht door een klein bedrijf in Arizona, Verenigde Staten. Avast constateerde dit, maar stopte de piraterij niet direct. Het Tsjechische antivirusbedrijf besloot te kijken hoever de software en licentie zich zouden verspreiden. "De multi-userlicentie is door bijna driekwart miljoen gebruikers in ruim 200 landen gedownload", zegt ceo Vince Steckler. "Op de lijst staat ongeveer elk land waarvan wij ooit hebben gehoord en ook een paar die we nog niet kenden."

Avast volgde de gebruikers door middel van hun ip-adres en de illegale licentie. In Rusland wonen de meeste actieve gebruikers van de licentie. Het betreft hier 9 procent van alle illegale Avast Pro licenties wereldwijd. Leuk detail: de software met de illegale licentie is ook geïnstalleerd op twee computers in Vaticaanstad.
De snelheid waarmee de illegale licentie werd verspreid verbaasde het Tsjechische antivirusbedrijf. Dat kwam mede doordat de licentie op verschillende file-sharingsites stond. "Het was zeker interessant om te zien hoe snel de verspreiding verliep, maar het is tijd om het feestje te beeïndigen", zegt Avast-woordvoerder Lyle Frink tegen het Britse PC Pro.

Iedere gebruiker met een illegale licentie heeft inmiddels een pop-up gekregen met de waarschuwing dat deze niet legaal is. Zij worden uitgesloten van toekomstige antivirus-updates. Het is voor de illegale gebruikers wel mogelijk om een licentie te kopen, maar hoeveel gebruikers dat tot nog toe deden, kon de woordvoerder niet zeggen. In totaal heeft Avast zo'n 130 miljoen geregistreerde gebruikers, de software loopt van freeware tot betaalde antivirussoftware voor particulieren en bedrijven.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.