Nieuws

Google lanceert Android Gingerbread en Nexus S

Gepost op 07 december 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Google heeft de nieuwste versie van Android gepresenteerd: Gingerbread. De nieuwe versie kent ondersteuning voor internetbellen en ondersteunt draadloze communicatie via nfc. Ook komt Google met een nieuwe telefoon: de Nexus S.


Google heeft in de nieuwste editie van zijn smartphone-os de interface een opfrisbeurt gegeven. Zo zijn er nieuwe iconen, waarbij de kleur groen de boventoon voert, en ook hebben knoppen en checkboxes een ander design gekregen. Daarnaast is ook het standaard onscreen toetsenbord vernieuwd, en is de copy/paste-functionaliteit verbeterd. Het toetsenbord ondersteunt nu multitouch, waardoor tekens die eerst op een aparte pagina stonden, nu via een shift-combinatie te selecteren zijn. Google noemt de interface zelf 'versimpeld' en stelt dat er minder stroom nodig is om deze weer te geven. Met Gingerbread komt er ook native ondersteuning voor internetbellen via een sip-account. Gebruikers kunnen in het adresboek bij contacten een voip-adres invullen, en vanuit de interface kiezen op welke manier ze een gesprek op willen zetten.
De nieuwste Android-versie zou ook beter om moeten gaan met applicaties die in de achtergrond draaien, zodat de batterij langer meegaat. Daarnaast kan de gebruiker nu meer informatie opvragen over welke applicaties de meeste stroom verbruiken. Verder heeft Google onder de motorkap nog verder gesleuteld aan de snelheid van het besturingssysteem. De JIT-compiler is verder geoptimaliseerd, en de Dalvik Virtual Machine bevat nu een concurrent garbage collector wat vertragingen en korte freezes tegen zou moeten gaan.
Met Gingerbread hoopt Google het leven van gameontwikkelaars ook een stuk makkelijker te maken. Zij krijgen nu betere toegang tot api's, waaronder OpenGL ES en OpenSL, en ook kunnen de gegevens van sensors nu beter uitgelezen worden. Samen met de aanpassingen in de Dalvik VM en de onderliggende systemen, zouden games op Gingerbread vloeiender moeten draaien. Verder heeft Google aan de multimediakant nog ondersteuning voor de VP8-codec en WebM-container toegevoegd, en is er ook ondersteuning voor nieuwe audiocodecs en -effecten.
Een andere grote wijziging in Gingerbread is de ondersteuning voor near field communication. Toekomstige Androidtelefoons die uitgerust zijn met een dergelijke nfc-chip kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om betalingen te verrichten, of om tags met url's draadloos te scannen. De techniek ondersteunt tweerichtingcommunicatie op korte afstanden tot 10cm. In Japan wordt de techniek op kleine schaal al toegepast als betalingsmogelijkheid.
Samen met Gingerbread, lanceert Google ook een nieuwe telefoon, die voorzien is van een standaard Gingerbread-installatie. De Nexus S, die gefabriceerd wordt door Samsung en op de Galaxy S gebaseerd is, moet de opvolger worden van de Nexus One. De nieuwe smartphone beschikt over een 1GHz Hummingbird-soc, 512MB geheugen, 16GB aan opslag en een lichtelijk gebold 4" Super Amoled-scherm. De camera heeft een resolutie van 5 megapixels, en kan tevens video opnemen in 480p. Aan de voorzijde is een tweede camera aanwezig waarmee videogesprekken gevoerd kunnen worden. Ook is er een nfc-chip in de telefoon terug te vinden.
Vermoedelijk stond de aankondiging van Gingerbread al eerder op de planning, maar gooide een productiefout bij de Nexus S roet in het eten. Recentelijk bleek dat Samsung de wifi- en gps-antennes van het toestel op het laatste moment nog gewijzigd heeft. De Nexus S is vanaf 16 december in Amerika verkrijgbaar, en het Verenigd Koninkrijk volgt op de 20e. Het is nog niet bekend wanneer de telefoon in Nederland uit zal komen. Verscheidene Nexus One gebruikers in Amerika melden dat zij momenteel de update naar Gingerbread over the air aangeboden krijgen.

Plaatje
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.