Nieuws

Chrome OS krijgt testprogramma; eerste netbooks medio 2011

Gepost op 07 december 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Google heeft een pilotprogramma aangekondigd voor Chrome OS. Een selecte groep consumenten kan het OS gaan testen, evenals een aantal bedrijven. De eerste netbooks met het OS worden medio 2011 verwacht van Samsung en Acer.


Sundar Pichai, vice president product management bij Google, kondigde het testprogramma van Chrome OS dinsdag aan. Het cloud-georiënteerde besturingssysteem zou volgens de internetgigant oorspronkelijk eind dit jaar in combinatie met een aantal netbooks geleverd worden, maar Google wil het opensource OS naar eigen zeggen de komende maanden beter afwerken.

Om het besturingssysteem beter te maken, wil Google een beperkt aantal netbooks gaan uitdelen aan een aantal bedrijven en een selecte groep consumenten. Het prototype, dat codenaam CR-48 heeft meegekregen, is voorzien van een 12,1"-display, een full size keyboard, een 3g-module en 802.11-wifi. Chrome OS is grotendeels op een flashdrive opgeslagen, maar een kritiek deel is voor veiligheidsdoeleinden in rom geplaatst. Ontwikkelaars kunnen op de CR-48 in het batterijcompartiment een schakelaar omzetten waardoor de strikte systeemcontroles van Chrome OS zijn te omzeilen.

Google kondigde verder aan dat de eerste Chrome OS-netbooks medio 2011 op de markt zullen komen. De netbooks zullen een Intel Atom-cpu hebben. Verder is opmerkelijk dat Google op veler verzoek de caps/lock-toets heeft weggelaten, terwijl ook functietoetsen ontbreken. De CR-48 bleek direct uit de resume-modus te kunnen komen, terwijl de opstarttijd verder zou zijn verkort. Volgens Pichai zal Chrome OS op toekomstige netbooks relatief eenvoudig aangepast kunnen worden, bijvoorbeeld voor ARM-processors.

De internetgigant heeft ook de deuren van de Chrome Web Store geopend. Tijdens een demonstratie werd onder andere een webapplicatie op basis van html 5 getoond van The New York Times, waarbij de digitale krantenlezer uit meerdere views kan kiezen. EA toonde een aantal games waarvan een deel niet langer gebruik maakt van Flash maar html 5. Ook Amazon toonde webapps in de Chrome Web Store, waaronder Kindle for the Web, een leesapplicatie voor e-books in de browser.

Tijdens een demo van Chrome OS toonde Google onder andere de vier stappen die de gebruiker moet doorlopen als hij het besturingssysteem in gebruik neemt. Daarbij maakt de webcam een foto van de gebruiker, zodat deze direct een profiel krijgt. Een Chrome OS-netbook kan met meerdere personen worden gebruikt, waarbij een guest-modus een incognito-sessie van Chrome opent. Hierbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.
In de VS krijgt de koper van een Chrome OS-netbook ook twee jaar lang gratis een data-abonnement bij Verizon. Deze is goed voor 100MB per maand. Via prepaid-constructies of abonnementen kan deze databundel verder vergroot worden. Zo kost een day pass 10 dollar waarbij geen datalimiet is, maar er kan ook een onbeperkt 'datablok' van 1GB aangekocht worden.
Google claimt dat ook de zakelijke markt ook belangstelling heeft voor Chrome OS, mede door het beveiligingsmechanisme van het besturingssysteem. Ook de eenvoud en de lagere kosten - de zogenaamde total costs of ownership - zouden interesse hebben gewekt.

Ter demonstratie toonde een medewerker van Citrix een demo van Citrix Receiver, waarbij de gebruiker toegang heeft tot zakelijke toepassingen. Zo kan een gebruiker Excel-data bewerken op Chrome OS, terwijl de software op de privécloud van het bedrijf draait.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.