Nieuws

Franse waakhond waarschuwt Google voor dominante positie

Gepost op 15 december 2010 door Webmaster. Bron: Nu.nl.
De Franse mededingingsautoriteit heeft Google gewaarschuwd voor de dominante positie die het bedrijf heeft op de online advertentiemarkt in het land en de gevolgen daarvan.


Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal woensdag. De Europese Commissie startte eerder al een onderzoek.
De autoriteit benadrukt dat het Google niet beschuldigd van machtsmisbruik, maar waarschuwt wel dat het bedrijf door de dominante positie gevoelig is voor rechtszaken. De Franse overheid vroeg de organisatie om de positie van Google in Frankrijk te onderzoeken.

Na onderzoek concludeert de autoriteit dat de zoekgigant 90 procent van de Franse markt in handen heeft. Google maakt daar geen misbruik van, maar er zijn mogelijke problemen. Zo zouden bedrijven die bepaalde zoektermen kopen, problemen kunnen ondervinden met het overzetten van hun advertenties naar andere zoekmachines.
Bovendien spreekt de autoriteit zorgen uit over het feit dat bedrijven lange contracten afsluiten met Google waardoor het moeilijker wordt voor andere zoekmachines om vergelijkbare afspraken te maken. Google is het niet eens met de conclusie van de autoriteit.

De Europese Commissie startte onlangs een diepgaand onderzoek naar Google. Brussel reageert daarmee op beschuldigingen dat Google zijn dominante positie heeft misbruikt.
De commissie kreeg klachten binnen van concurrerende aanbieders van zoekdiensten. Zij zouden in de overzichten van gratis en gesponsorde zoekresultaten van Google worden benadeeld ten gunste van Google's eigen diensten. De commissie benadrukt dat zij niet over bewijzen beschikt dat Google Europese regels heeft overtreden.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.