Nieuws

MegaUpload ageert tegen acties RIAA en MPAA

Gepost op 27 december 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Filesharingwebsite MegaUpload heeft kritiek op de RIAA en MPAA, omdat die buiten de rechter om acties zouden ondernemen tegen vermeende auteursrechten-schenders. MasterCard zou betalingen aan die sites willen blokkeren.


Eerder deze maand bleek dat MasterCard er geen bezwaren tegen had om dienstverlening aan vermeende 'piraterijsites', zoals RapidShare en MegaUpload, te beëindigen. Wetgeving die het zou verplichten om dienstverlening aan dergelijke websites te beëindigen, werd onlangs tegengehouden in de Amerikaanse Senaat. MasterCard zou echter vrijwillig meewerken met de RIAA en MPAA. Die organisaties behartigen respectievelijk de auteursrechtelijke belangen van de muziek- en filmindustrie.

MegaUpload, dat gebruikers ruimte biedt om bestanden te uploaden, is het daar zoals verwacht niet mee eens, vertelt woordvoerder Bonnie Lam tegen ZeroPaid. Volgens hem is MegaUpload een bonafide bedrijf, dat binnen de grenzen van de wet opereert. "In de vijf jaar dat we actief zijn, heeft geen enkele auteursrechthebbende ons aangeklaagd", aldus Lam. Het bedrijf hanteert een systeem waarbij auteursrechthebbenden bestanden kunnen laten verwijderen als die inbreuk op hun rechten maken.

Lam vraagt zich af of betalingsverwerkers de taak van wetgever op zich proberen te nemen: "Worden zij het die bepalen wat goed of slecht is, in plaats van de overheid?" De woordvoerder zegt ervan overtuigd te zijn dat RIAA en MPAA geen zaak tegen MegaUpload hebben, omdat ze anders wel een rechtszaak zouden hebben aangespannen. Hij ziet liever dat de RIAA en MPAA het bedrijf binnen het juridische kader aanvallen dan door druk op tussenpersonen te zetten.

MegaUpload biedt gebruikers de mogelijkheid om een betaald abonnement te nemen, waarbij onder andere met een creditcard van MasterCard kan worden betaald. Volgens Lam zal zijn bedrijf echter niet worden geraakt als MasterCard de betalingen staakt: een groot deel van de inkomsten zou uit advertenties komen. Een einde maken aan de betalingen zou vooral MasterCard zelf treffen, meent Lam.

Eerder beëindigde MasterCard al zijn dienstverlening aan klokkenluiderssite WikiLeaks, wat het bedrijf op felle protesten in de vorm van een ddos-aanval kwam te staan.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.