Nieuws

VS verzoekt Twitter om informatie WikiLeaks-activisten

Gepost op 08 januari 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Amerikaanse overheid wil dat Twitter informatie afstaat over een IJslandse parlementariër, die zich in 2010 als vrijwilliger voor WikiLeaks heeft ingezet, en de Nederlandse Xs4All-oprichter, hacker en internetactivist Rop Gonggrijp. De politica, Birgitta Jónsdóttir, ontving een brief van Twitter waarin dat werd gemeld.


Jónsdóttir is echter niet de enige WikiLeaks-vrijwilliger van wie de gegevens zijn opgevraagd: ook de Nederlandse internetactivist en hacker Rop Gonggrijp, die aan de wieg van isp Xs4All stond, ontving een brief van Twitter met de mededeling dat justitie informatie over hem wilde hebben. Dat schrijft Gonggrijp op zijn weblog.

Naast Gonggrijp zijn ook de gegevens van onder andere Julian Assange, het officiële WikiLeaks-account en Bradley Manning opgevraagd. Manning wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan WikiLeaks.

"Ik ben vooral verbaasd", zegt Rop Gonggrijp tegenover Tweakers.net. "Mij is niet helemaal duidelijk waar dit heen gaat en wat ze hier aan hebben." Volgens Gonggrijp, die WikiLeaks - net als Jóndóttir - hielp bij de publicatie van een Amerikaanse, geheime legervideo, zouden de Amerikanen vooral in zijn ip-adres geïnteresseerd zijn. Privéberichten heeft hij via Twitter niet verzonden. Gonggrijp heeft tien dagen om tegen het verzoek in beroep te gaan. "Dat is nog in overweging", zegt hij.

Volgens de website Salon.com probeerden de Amerikanen aanvankelijk te verhinderen dat de personen over wie informatie werd opgevraagd, werden geïnformeerd. Nadat Twitter daartegen in protest ging, besloot een Amerikaanse rechtbank dat Twitter de gebruikers op de hoogte mocht brengen en dat die bovendien protest aan mochten tekenen tegen het verzoek.

Had Twitter niet geprotesteerd, dan had het de gegevens zonder meer moeten overdragen. Gonggrijp reageerde op Twitter met de woorden: "Voor al die mensen die het zich afvroegen, dit is waarom mensen hun eigen mailservers draaien."
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.