Nieuws

Google schrapt h264-ondersteuning uit Chrome

Gepost op 12 januari 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Google heeft aangekondigd dat toekomstige versies van Chrome niet langer h264-video's zullen afspelen. De internetgigant zal voortaan alleen de WebM- en Theora-codecs ondersteunen voor het afspelen van hd-video's.


Het uitfaseren van het patentdragende h264 uit zijn Chrome-browser zou het toepassen van WebM en andere royaltyvrije videoformaten op het web moeten aanjagen, zo stelt Google. Ook meent het bedrijf dat opensourceontwikkelaars sinds de introductie van WebM voldoende verbeteringen aan de encoder en decoder hebben aangebracht om van een volwassen videocodec te spreken. WebM is gebaseerd op de VP8-codec. Verder zou inmiddels een groeiend aantal browsers en videotools WebM ondersteunen, terwijl daarnaast de codec steeds vaker hardwarematig gedecodeerd zou kunnen worden.

Google schrijft op zijn Chromium Blog dat het uitfaseren van h264 uit zijn Chrome-browser enige maanden gaat duren, maar dat de bekendmaking alvast is gedaan om webmasters de kans te geven hun site aan te passen. Naar verwachting gaat een toenemend aantal sites naast h264 ook ondersteuning bieden voor WebM-video's via de videotag van html 5. Een ander deel blijft gebruikmaken van de Flash-plug-in, waardoor h264-video's kunnen worden afgespeeld, ook al ondersteunt de browser de codec zelf niet.

Terwijl uit de opensourcewereld applaus klinkt voor de stap van Google, is er ook de nodige kritiek. Volgens sommige sitebeheerders komt de 'geforceerde' introductie van WebM in Chrome te vroeg en wordt het toevoegen van video's op websites duurder. Ook zou de hardwareondersteuning nog onvoldoende zijn.

Nu Google heeft besloten om binnen enkele maanden h264-ondersteuning uit zijn browser te halen, blijft alleen Internet Explorer over als browser met een voornaam marktaandeel die h264 trouw blijft. Mozilla weigerde al eerder vanwege de royalty-kwesties om deze breed toegepaste codec in Firefox te ondersteunen, evenals Opera. Safari kan in combinatie met Quicktime wel h264-materiaal tonen, maar Apple weigert principieel om Adobes Flash te ondersteunen met de mobiele versie van zijn browser. Het is overigens nog onduidelijk of Google de ondersteuning voor de h264-codec ook uit zijn mobiele browser zal halen.

Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.