Nieuws

Wikipedia bestaat tien jaar

Gepost op 15 januari 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Online encyclopedie Wikipedia bestaat tien jaar. Op 15 januari 2001 ging Wikipedia.org online en via die url is de site nog altijd te vinden. De Nederlandse versie van de 'gemeenschapsencyclopedie' ging enkele maanden later online.


Oprichters Jimmy Wales en Larry Sanger gebruikten aanvankelijk de naam Nupedia voor een online encyclopedie die lemma's had van experts en gratis gebruikt kon worden. Later verandert het concept in lemma's die door iedereen bewerkt kunnen worden en op 13 januari 2001 werd Wikipedia.org geregistreerd. De site ging eigenlijk toen al online, maar de lancering vond plaats op 15 januari, zo is te lezen in het History of Wikipedia-lemma bij de encyclopedie zelf. De Nederlandse versie volgde vijf maanden later.

Sinds de oprichting groeide Wikipedia uit tot dé online encyclopedie en is een van de bestbezochte sites op internet. De encyclopedie wordt gebruikt door bijvoorbeeld journalisten, wetenschappers en rechters, al wordt er vaak gewaarschuwd dat de juistheid van de informatie in twijfel moet worden getrokken. Omdat iedereen de informatie kan bewerken, kan er onjuiste info tussen staan. Veel vrijwilligers corrigeren de informatie weer. Het filteren van onjuiste informatie en toevoegen van juiste informatie door een grote groep vrijwilligers wordt 'wisdom of the crowd' genoemd.

Wikipedia is een van de weinige grote sites die is gebaseerd op de principes van de eerste gebruikers van internet, zoals gelijkheid voor iedereen, openheid van informatie en afkeer van commercie. Wikipedia wordt niet betaald van advertenties, maar leeft van donaties. Onlangs lanceerde de encyclopedie nog een actie, waarbij tot irritatie van veel mensen oprichter Jimmy Wales boven elke pagina groot in beeld verscheen.

De online encyclopedie is vaak onderwerp geweest van discussie. Vaak zijn personen in hun lemma doodverklaard, terwijl ze in werkelijkheid nog bleken te leven. Toch wordt de encyclopedie betrouwbaar geacht. Uit een vergelijking van het wetenschappelijk tijdschrijft Nature in 2005 vonden experts in 42 lemma's vier kritieke fouten.

Wikipedia, dat inmiddels valt onder de Wikimedia-organisatie, telt momenteel zo'n 17 miljoen lemma's, waarvan 3,5 miljoen in Engels en 600.000 in het Nederlands.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.