Nieuws

Blokkeren premium-sms-diensten is na 31 maart gratis

Gepost op 23 februari 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het blokkeren van dure sms-diensten is vanaf begin april gratis en gebeurt vanaf dan ook verplicht binnen 24 uur. Daarvoor is de telecomwet gewijzigd. Inmiddels zijn sms-dienstenaanbieders op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen.


Nu moet een gebruiker die sms-diensten wil blokkeren nog 25 cent betalen. Om die laatste drempel weg te nemen, is de Telecomwet gewijzigd en wordt het blokkeren van premium-sms-diensten gratis. Veel mensen willen die blokkade, bijvoorbeeld om te voorkomen dat hun kinderen een ringtone downloaden en ongemerkt vastzitten aan een duur sms-abonnement.

Providers lichten inmiddels klanten in over de komende wetswijziging, omdat de algemene voorwaarden worden aangepast. Het gratis maken van de sms-blokkade via de site Smsdienstenfilter is geregeld in artikel 7.7 van de gewijzigde Telecomwet. De tijd die het maximaal kost om premium-sms-diensten te blokkeren voor een mobiel nummer is verkort van drie dagen tot 24 uur.

Inmiddels zijn sms-boeren op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Na de dure ringtones en de tv-reclames voor abonnementen worden nu vooral gegevens verzameld door een wedstrijd uit te schrijven waarbij een gadget zoals iPad of iPhone kan worden gewonnen. In sommige gevallen moet daarbij het e-mailadres met een bijbehorend wachtwoord worden ingevuld. Er is in veel gevallen nog geen verdienmodel, maar bedrijven werken zo wel aan databasevulling.

De overheid wilde aanvankelijk premium-sms-diensten aanpakken door de sector zelf regels op te laten stellen en te laten controleren. Dat bleek in een markt die draait om het opzoeken van het randje van de wet niet goed te werken, waarna er steeds meer wettelijke regels kwamen om de meest misleidende praktijken aan banden te leggen. Inmiddels zijn de omzetten van sms-boeren gedaald, terwijl de OPTA steeds vaker boetes oplegt. Daardoor wordt het aanbieden van ringtonediensten steeds minder aantrekkelijk.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.