Nieuws

Trans Link Systems wint twee Big Brother Awards

Gepost op 09 maart 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, was met de publieks- en juryprijs in de categorie bedrijven de grote winnaar van de Big Brother Awards 2010. Er waren ook awards in de categorieën personen, overheid en voorstellen.


Trans Link Systems, opgericht door de vijf grootste ov-bedrijven van Nederland, wint de bedrijvenaward met zijn ov-chipkaart, omdat die de privacy van de burger het zwaarste schendt van alle nominaties. De kaart is daarnaast 'onherstelbaar kapot', aldus organisator Bits of Freedom. De praktijk om reisgegevens van burgers zeven jaar vast te leggen en het maandenlange lek van promotiewebsite Ervaar het OV deden volgens de jury eveneens een duit in het zakje. Trans Link Systems kreeg in 2007 ook al een Big Brother Award.

In de categorie personen won minister Ivo Opstelten. Zijn voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren, viel evenmin in de smaak bij de jury. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid won de overheidsaward voor het toestaan van huisbezoeken door pandbrigades en het indienen van een wetsvoorstel waarin uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan. In de categorie voorstellen won Deep Packet Inspection. Dit voorstel omvat een permanente internettap op het internetverkeer van alle Nederlanders. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de mogelijkheid om deze techniek in te zetten.

Bij de Big Brother Awards hoort ook de Winston Award, een positieve oeuvreprijs voor een jarenlange inzet voor privacybescherming. Deze prijs gaat dit jaar naar Rop Gonggrijp. "Hij zet zich met zijn technologische kennis en politieke gedrevenheid al jarenlang in voor privacy", schrijft organisator Bits of Freedom.

De Big Brother Awards worden uitgereikt voor de grootste privacymissers van het afgelopen jaar. Er waren in totaal twaalf genomineerden, waaronder ABN Amro en 'de gebruikers van Facebook'. Een jury van experts selecteerde deze genomineerden uit inzendingen van het Nederlandse publiek. Publiciste Karin Spaink leidt de jury, waar verder Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor media- en telecommunicatierecht Nico van Eijk, computerkunde-onderzoekster Melanie Rieback en journalist Bart de Koning deel van uitmaken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.