Nieuws

Video in 3d veroorzaakt wellicht oogproblemen en vermoeidheid

Gepost op 25 juli 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen het kijken van 3d-video en vermoeidheid, fysiek ongemak en problemen met het zicht. Zowel van dichtbij als veraf zouden 3d-kijkers problemen ervaren. Het onderzoek was beperkt van opzet.


De wetenschappers lieten 24 mensen kijken naar 2d- en 3d-beelden, waarna via een aantal vragen werd bepaald wat de fysieke ongemakken waren. Daarbij werden de symptomen bij het bekijken van 2d- en 3d-beeld met elkaar vergeleken. Uit de resultaten blijkt dat de proefpersonen gemiddeld meer ongemakken ervaren als zij naar een 3d-beeld kijken. Bij een korte afstand tot het scherm zorgen objecten die voor het scherm zijn geplaatst voor meer oogproblemen dan wanneer het 3d-object achter het scherm werd geplaatst. Opvallend genoeg is dat bij lange afstanden andersom.

In het onderzoek keken participanten naar een scherm waar bolletjes op werden getoond. Daarbij werd de afstand tot het scherm gevarieerd, en werd er in de helft van de experimentele condities een 3d-beeld weergegeven met behulp van een lens die de optische afstand kan manipuleren. Daarbij wisten de onderzoekers vantevoren wat het verschil is tussen de daadwerkelijke afstand van de gebruiker tot het scherm, en de gemanipuleerde optische afstand die een 3d-beeld moest creeëren. Het oog moet bij 3d-beeld op verschillende afstanden worden gefocust met het oog: de afstand tot het scherm, en de afstand waarop het 3d-beeld voor de gebruiker werd getoond.

Het is de vraag in hoeverre het onderzoek representatief is voor het bekijken van 3d-video. Er werden slechts 24 mensen gebruikt voor het onderzoek, en daarnaast wijkt de experimentele procedure af van hoe mensen normaal naar 3d-video kijken. Alhoewel het onderzoek wetenschappelijk heeft aangetoond dat er een verband is tussen 3d en oogproblemen, lijkt meer onderzoek nodig om te bepalen in hoeverre dit in de dagelijkse praktijk een probleem is.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.