Nieuws

Google komt met eigen optimalisatie- en cachedienst

Gepost op 29 juli 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Google komt met een eigen content delivery network. Page Speed biedt caching van bestanden, waarna deze vanaf servers over de hele wereld kunnen worden opgediend. Bovendien biedt Page Speed optimalisatie van de code.


Op dit moment is Page Speed nog gratis te gebruiken; uiteindelijk moet voor de dienst worden betaald, maar het is nog onbekend wat het gaat kosten. Gebruikers kunnen http-requests door een dns-wijziging laten doorverwijzen naar cacheservers van Google, die op hun beurt bestanden van een referentielocatie afhalen. De bestanden worden vervolgens vanaf de dichtstbijzijnde cacheserver aan bezoekers geserveerd.

Bovendien biedt Page Speed optimalisatie van bestanden; zo wordt onnodige witruimte in code verwijderd, worden afbeeldingen gecomprimeerd en voegt Page Speed verschillende css- en javascript-bestanden samen om het aantal http-requests te verminderen. De dienst kan op dit moment nog geen video-, audio- of Flash-content serveren, en ipv6 en https worden ook nog niet ondersteund.

Google introduceerde vorig jaar al een opensource-extensie voor de Apache-webserver, mod_pagespeed, die ongeveer hetzelfde doet. Woensdag kondigde Google aan dat het LevelDB, een C++-engine die kan worden gebruikt voor databases, opensource maakt. Ontwikkelaars kunnen de software, die wel wat van SQLite heeft, in hun software integreren. Er zijn al versies voor Windows, Mac OS X, Android en op X gebaseerde systemen, en volgens Google is de software makkelijk te porten.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.