Nieuws

Bedrijven mogen Nederlandse privé-data aan Amerika blijven geven

Gepost op 19 september 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Amerikaanse ict-bedrijven mogen data van Nederlandse burgers en de Nederlandse overheid toch doorspelen aan de Amerikaanse overheid. Minister Opstelten wilde eerst de eis stellen dat het doorgeven van data niet meer zou mogen.


Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, heeft nu geconcludeerd dat Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft en Google toch privé-gegevens van Nederlanders mag doorgeven aan de Amerikaanse overheid, schrijft Webwereld. Daarbij gaat het vermoedelijk om diensten als Google Docs en Dropbox. Nu is dat ook al mogelijk, maar Opstelten wilde in de toekomst de eis stellen dat Amerikaanse bedrijven gegevens van Nederlanders en de Nederlandse overheid niet meer mocht doorspelen.

Een dergelijke eis zou echter rechtstreeks ingaan tegen de Amerikaanse wet Patriot Act. Die wet, ingevoerd door voormalig president Bush na de aanslagen van 11 september 2001, regelt dat de Amerikaanse overheid alle gegevens die Amerikaanse it-bedrijven op servers hebben staan mogen opeisen, ook al staan de servers niet in de Verenigde Staten en hebben de gegevens betrekking op niet-Amerikanen. De omstreden wet is bedoeld om terroristische aanslagen te voorkomen.

Als Nederland wetgeving zou invoeren die ingaat tegen de Patriot Act, zorgt dat ervoor dat Amerikaanse it-bedrijven geen zaken meer kunnen doen in Nederland, zegt Opstelten volgens Webwereld in antwoord op vragen van een PVV-Kamerlid. "Wetgeving om de Amerikaanse aanspraak teniet te doen zou impliceren dat bedrijven niet meer zowel in de Verenigde Staten als in Europa zaken kunnen doen."

Het is onduidelijk welke gegevens de Amerikaanse overheid precies opvraagt, maar het gaat om gegevens die op Nederlandse servers van Amerikaanse bedrijven staan opgeslagen. Ook de Nederlandse overheid werkt voor opslag van gegevens met Amerikaanse ict-bedrijven.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!