Nieuws

Facebook tijdelijk onbereikbaar in Europa na ddos-dreigingen

Gepost op 07 maart 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Facebook-gebruikers in Europa konden de site woensdagochtend tijdelijk niet bereiken. Onduidelijk is wat de reden van de problemen waren. Eerder deze week waren er bewijzen dat er ddos-aanvallen via gehackte servers op komst waren.


Woensdagochtend tussen ongeveer 06.00 en 09.00 uur werd Twitter overspoeld met meldingen van internetters die Facebook niet konden bereiken. De storing lijkt alleen in Europa plaatsgevonden te hebben en de meldingen komen vooral uit Noord-Europa. Om ongeveer 09.00 uur verschenen veel berichten dat verbinden met het sociale netwerk weer mogelijk was, hoewel de problemen niet helemaal voorbij lijken te zijn.

Onduidelijk is nog wat de oorzaak van de tijdelijke storing was. Er wordt gespeculeerd over dns-problemen, terwijl er ook geruchten over een mogelijke hack de ronde doen. Facebook zelf heeft nog geen status-update gegeven.

Daarnaast vindt de storing op een opvallend moment plaats. Dinsdag meldde hostingbedrijf ProServe namelijk dat maandagavond vanaf zijn servers een ddos-aanval was begonnen naar servers van Facebook. Scripts waren bezig om verkeer naar Facebook te sturen over poort 53, nadat enkele servers van klanten via een lek in Parallels Plesk Panel gehacked waren.

Deze hack vond plaats via een lek in Plesk dat al langer bestond en misschien in de afgelopen weken of maanden dus ook bij andere hostingbedrijven op soortgelijke manieren is misbruikt. Eerder al besloot hostingbedrijf Strato na hackpogingen servers met verouderde Plesk-versies af te sluiten. Plesk-maker Parallels heeft een nieuwe versie beschikbaar, maar niet alle klanten die het eigen beheer over hun server hebben, hebben deze versie geïnstalleerd.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.