Nieuws

'Gebruikers niet blij met verzamelwoede zoekmachines'

Gepost op 10 maart 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een meerderheid van de Amerikaanse internetgebruikers is niet blij met zoekmachines die gedragsprofielen opstellen van gebruikers. Ook op targeted advertising zitten gebruikers niet te wachten, constateerde Pew.


Uit een onderzoek van Pew onder circa 2250 respondenten blijkt dat 65 procent denkt dat het slecht is als zoekmachines gedragsprofilering toepassen op gebruikers om zoekresultaten te personaliseren: gepersonaliseerde zoekpagina's kunnen een vertekend beeld van de werkelijkheid geven, vrezen ze.

Die angst voor een filter bubble speelt niet bij 29 procent van de respondenten, die denken dat het meer relevante zoekresultaten oplevert. Driekwart van de internetters vindt personalisering een slecht idee vanwege de gevolgen voor de privacy.

Ook op targeted advertising zitten gebruikers niet te wachten, blijkt uit de enquête: 68 procent van de Amerikaanse internetters is volgens het onderzoek niet blij met advertenties die op iemands surfgedrag worden toegesneden.

Tegelijkertijd geeft 83 procent aan Google als zoekmachine te gebruiken. Google is een voorloper op het gebied van gedragsprofilering, hoewel ook veel andere websites en adverteerders hetzelfde principe toepassen. Nieuwe Nederlandse regelgeving die waarschijnlijk binnenkort door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd, gaat de vrijheid voor internetbedrijven om gedragsprofilering toe te passen echter fors inperken.

Over de werking van zoekmachines zijn gebruikers wel tevreden: negen op de tien respondenten gaven aan via zoekmachines te kunnen vinden wat ze willen. Volgens tweederde van de gebruikers zijn zoekmachines onpartijdig.

Google paste op 1 maart, ondanks hevige kritiek van onder meer de Europese Commissie, zijn privacyvoorwaarden aan: het bedrijf kan nu informatie over gebruikers die via meerdere diensten zijn verzameld met elkaar combineren, waardoor het een beter beeld van zijn gebruikers krijgt. Volgens Google komt dat gebruikers ten goede, maar critici vrezen voor de privacy van gebruikers.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.