Nieuws

Nokia, RIM en Apple vechten over nieuwe simkaartstandaard

Gepost op 21 maart 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Apple, Motorola, BlackBerry-maker RIM en Nokia zijn verwikkeld in een strijd wiens versie van een kleinere 'nano-simkaart' de standaard gaat worden. Apple probeert nog snel stemmen te 'kopen' voor de verkiezing volgende week.


Apple en de alliantie van andere telefoonmakers hebben elk een eigen versie ontwikkeld van de 'nano-sim', een versie van de nu gebruikelijke micro-simkaart die een derde kleiner is. De nano-sim van beide groepen is bovendien dunner. De micro-sim is een kleinere versie van de tot voor kort gebruikelijke simkaart, die in de industrie bekendstaat als 'mini-sim'.

Apple lijkt de meeste kans te hebben om zijn versie van de nano-sim tot standaard te verheffen. In dat geval zouden alle andere fabrikanten bij Apple een licentie moeten afsluiten om toestellen met nano-sim te maken. Apple heeft de steun van veel Europese providers. Andere fabrikanten zijn er niet blij mee, omdat telefoons herontworpen moeten worden om de nano-sim te huisvesten, meldt The Financial Times.

Welke simkaart de volgende standaard wordt, zal grotendeels bepaald worden door het European Telecommunications Standards Institute, een instituut waarin fabrikanten en providers stemmen hebben. Apple wil stemmen winnen door in Europa aparte dochterbedrijven op te zetten, die elk maximaal 45 stemmen kunnen krijgen. Nokia is nu het bedrijf met de meeste stemmen: 92. De stemming is volgende week.

De micro-sim werd voor het eerst toegepast in Apples eerste iPad uit 2010, gevolgd door de iPhone 4 enkele maanden later. Pas eind vorig jaar gingen andere fabrikanten over op micro-sims. Motorola bracht zijn RAZR uit met micro-sim, terwijl Nokia de N9 en Lumia-serie van de kleinere simkaarten voorzagen. Dit jaar kwamen daar Sony en HTC bij, die topmodellen uitrusten met kleinere simkaartslots.

De nano-sim moet minder ruimte innemen, waardoor het design van het toestel kan worden verkleind of meer ruimte kan worden gemaakt voor andere componenten, zoals geheugen of processor. Na het aannemen van nano-sim als standaard kan het nog wel enkele jaren duren voordat het wordt toegepast in toestellen; de standaard voor micro-sims werd goedgekeurd in 2003, maar bleef ongebruikt tot 2010.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.