Nieuws

Senatoren: onderzoek naar werkgevers die Facebook-logins opeisen

Gepost op 26 maart 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Twee Amerikaanse senatoren willen dat de overheid gaat onderzoeken of overheidsinstanties de wet overtreden als zij bij sollicitaties een kandidaat vragen om zijn Facebook-wachtwoord. Facebook zelf overweegt juridische stappen.


De afgelopen week ontstond in de VS commotie toen duidelijk werd dat overheidsinstanties sollicitanten vragen om hun inloggegevens voor Facebook te overhandigen. Met name bij 'gevoelige' functies waar kandidaten een screening doorlopen, zoals cipiers en politieagenten, zou er om wachtwoorden gevraagd worden. Met de inloggegevens kunnen de profielen van sollicitanten bekeken worden, waarbij de aandacht van werkgevers met name uitgaat naar de contacten die in besloten groepen zijn ondergebracht. Ook sommige Amerikaanse bedrijven zouden zich hier schuldig aan maken. Verder komt het voor dat er aan nieuw personeel wordt gevraagd om een contract te ondertekenen waarin staat dat een werknemer geen negatieve berichten over zijn werkgever mag plaatsen op sociale-netwerksites.

Inmiddels hebben twee senatoren aan het ministerie van Justitie en de Equal Employment Opportunity Commission gevraagd om te onderzoeken of overheidsinstanties niet de wet overtreden als zij vragen om Facebook-logins. Bovendien zouden de Democratische senatoren Chuck Schumer en Richard Blumenthal werken aan wetsvoorstellen om eventuele leemtes in de federale privacywetgeving te dichten.

Facebook heeft laten weten dat het bezorgd is over de privacy-inbreuken door werkgevers en stelt dat zij in strijd met de algemene voorwaarden handelen. De sociale-netwerksite, die regelmatig zelf onder vuur komt te liggen in privacykwesties, zou bekijken of het juridische stappen kan ondernemen tegen werkgevers die inzage eisen in de inloggegevens van sollicitanten. Daarnaast wil Facebook samen met politici de privacyregels tegen het licht houden en eventueel aanscherpen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.