Nieuws

Rechter: overheid moet thuiskopieheffing invoeren voor mp3-spelers

Gepost op 28 maart 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De overheid moet van het gerechtshof in Den Haag een schadevergoeding betalen aan artiesten zolang zij geen thuiskopieheffing wil invoeren op mp3-spelers en 'videorecorders met een harde schijf'. Hoeveel moet worden betaald is onbekend.


De Staat der Nederlanden werd onder andere door de stichting Norma, een belangenorganisaties voor artiesten, het FNV en de Toonkunstenaarsbond aangeklaagd omdat de overheid zou nalaten om een thuiskopieheffing in te voeren op mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf. Sinds 2008 is het thuiskopiestelsel bevroren, waardoor er geen nieuwe beeld- en geluidsdragers aan de regeling zijn toegevoegd.

Nadat de belangenbehartiger van acteurs en musici eerder een aantal rechtszaken verloor, heeft het gerechtshof in Den Haag hen nu in hoger beroep alsnog in het gelijk gesteld. Volgens de rechter hebben de artiesten recht op een bredere vergoeding. De overheid moet de artiesten een schadevergoeding uitbetalen en een heffing invoeren op mp3-spelers en harddiskrecorders.

De zaak draait om de naburige rechten. Daarbij krijgen onder andere musici en auteurs een vergoeding voor het maken van een thuiskopie van auteursrechtelijk beschermd werk. Het maken van een thuiskopie is in Nederland legaal, mits de uitvoerende artiesten een 'billijke' vergoeding ter compensatie ontvangen. Voor blanco cd- en dvd-media wordt al jarenlang een thuiskopieheffing opgelegd, maar in de politiek was geen draagvlak te vinden voor het uitbreiden van die heffing naar apparaten als mp3-spelers, externe harde schijven en pvr's. Op termijn wil de regering Rutte de thuiskopieheffing zelfs geheel afschaffen en tegelijk een 'downloadverbod' invoeren, maar staatssecretaris Teeven heeft hiervoor geen Kamermeerderheid.

Hoewel het gerechtshof erkent niet bevoegd te zijn om de Staat der Nederlanden te dwingen bepaalde regelgeving in te voeren, moet de overheid zolang de thuiskopieregeling niet is aangepast een schadevergoeding betalen aan artiesten. Hoe hoog dit bedrag zal zijn, is nog niet bekend. Dit moet in een aparte procedure worden bepaald. Norma stelt echter dat artiesten in de afgelopen jaren 'miljoenen' zijn misgelopen. De reden dat de overheid de schadevergoeding moet betalen is omdat op basis van de auteurswet een resultaatsverplichting geldt. Die houdt in dat de staat moet garanderen dat benadeelde auteurs een billijke compensatie krijgen die is bedoeld als compensatie voor het nadeel dat zij ondervinden.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.