Nieuws

Europees Parlement zal ACTA niet voorleggen aan Hof van Justitie

Gepost op 28 maart 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een commissie van het Europees Parlement heeft dinsdag in een stemming besloten om het omstreden antipiraterijverdrag ACTA niet voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Het parlement zal nu zelf een oordeel moeten vellen.


De Commissie Internationale Handel van het Europese Parlement heeft met 21 stemmen tegen en vijf voor een Brits voorstel verworpen om het ACTA-verdrag voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Door deze stap zal het Europese Parlement zelf een besluit moeten nemen over het omstreden antipiraterijverdrag. Als het verdrag toch aan het Hof van Justitie zou zijn voorgelegd, dan zou de behandeling van ACTA circa 1,5 jaar vertraging hebben opgelopen.

Naar verwachting zullen de parlementariërs in juni tijdens een stemming definitief een oordeel geven over ACTA. Alleen als het Europees Parlement groen licht geeft, kan het verdrag door de Europese Commissie geratificeerd worden.

Tegenstanders van het ACTA-verdrag zijn tevreden over het besluit. Doordat de stap naar de Europese rechter nu wordt overgeslagen, verwachten de tegenstanders dat het brede verzet tegen ACTA, dat in een groot aantal landen wordt gedragen, intact blijft.

Ondanks de kritische geluiden zou de Europese Commissie nog steeds voor implementatie van ACTA zijn, zo meldt het Duitse Heise Online op basis van een rapport dat zij in handen hebben gekregen. In het rapport is een citaat te lezen van Eurocommissaris van Handel, Karel de Gucht: "Er heerst een erg agressieve pan-Europese campagne tegen het ACTA-verdrag, wat ook cyberaanvallen op Europese instanties tot gevolg heeft."

De Europese Commissie zou bang zijn voor het imago van de Europese Unie mocht het antipiraterijverdrag worden afgewezen. Ook wordt de kritiek op ACTA bestempeld als 'niet onderbouwd'. Desondanks is het verzet in veel EU-lidstaten groot: zo wil Polen niets weten van ratificatie en zijn er bedenkingen in Nederland, Duitsland en Tsjechië.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.