Nieuws

Iran gaat vpn-gebruik hard aanpakken

Gepost op 11 juni 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Iran heeft aangekondigd dat internetgebruikers niet langer virtual private network-software mogen gebruiken om door de staat opgeworpen blokkades te omzeilen. Het verbod moet door de 'cyberpolitie' worden afgedwongen.


Volgens Kamal Hadianfar, hoofd van de Iraanse cyberpolitie, zou 20 tot 30 procent van de Iraanse internetgebruikers vpn-software inzetten, wat neerkomt op ruim zeven miljoen Iraniërs. Dankzij de versleutelde verbindingen kunnen zij alsnog websites als Facebook, Twitter en Gmail raadplegen die normaliter door blokkades van de Iraanse overheid ontoegankelijk zijn gemaakt.

De Iraanse machthebbers willen echter een einde maken aan het vpn-gebruik en stellen een verbod in op het gebruik van vpn-software door particulieren. Alleen staatsbedrijven en overheidsinstanties zouden na goedkeuring vpn-gateways mogen blijven gebruiken die bovendien gemonitord zouden worden.

Om het vpn-gebruik tegen te gaan, zal de Iraanse cyberpolitie naar eigen zeggen 'illegale' versleutelde verbindingen gaan blokkeren. Volgens Hadianfar is de harde aanpak nodig "in het belang van het volk en om te voorkomen dat families uit elkaar vallen".

De Iraanse hardliners onder leiding van Ahmadinejad leggen het internetgebruik in het islamitische land in toenemende mate aan banden. Zo heeft Iran buitenlandse maildiensten verboden en worden vpn-verbindingen in de praktijk al afgeknepen. Ook is het land bezig met de bouw van een 'halal internet' dat sterk gecensureerd zal worden.

Tegenstanders van het regime keren zich fel tegen de oprukkende overheidscensuur. De voormalige president en als gematigd bestempelde Akbar Hashemi Rafsanjani noemde sociale-netwerksites als Facebook juist een zegen omdat het platform tegen lage kosten miljoenen mensen kan bereiken en bewegingen tegen tirannie en onderdrukking kan ondersteunen. Ook kan een overheid volgens Rafsanjani nooit geheel verhinderen dat burgers op zoek zullen gaan naar informatie.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.