Nieuws

'Thuiskopie wil 60 miljoen euro heffen op smartphones en tablets'

Gepost op 21 juli 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Stichting Thuiskopie wil de thuiskopieheffing uitbreiden naar onder andere smartphones, tablets, desktopsystemen, laptops, settop-boxen en geheugenkaartjes. In 2013 zou de stichting hiermee 60 miljoen euro willen innen.


Stichting Thuiskopie zet in op een enorme toename van het aantal mediadragers waarop heffing moet gaan rusten, terwijl ook de omvang van de vergoedingen flink moet toenemen, schrijft Webwereld op basis van verschillende bronnen. De stichting onderhandelt daarover via SONT, waarin belanghebbende partijen op het gebied van mediadragers, zoals Stobi, FIAR en ICT~Office vertegenwoordigd zijn. Volgende week zou verder onderhandeld worden, waarbij ook de elektronicabranche aanwezig is.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie beslist echter pas in de herfst over de toename van het aantal heffingsplichtige mediadragers. Hij betrekt daarbij het advies van SONT, dat volgt uit de onderhandelingen. Duidelijk is al wel dat er een einde aan de bevriezing van het thuiskopiestelsel moet komen. Het gerechtshof in Den Haag besliste in maart namelijk dat de Nederlandse overheid een schadevergoeding aan artiesten moet betalen zolang zij geen thuiskopieheffing wil invoeren op mp3-spelers en 'videorecorders met een harde schijf'. Sinds 2008 is het thuiskopiestelsel bevroren, waardoor er geen nieuwe beeld- en geluidsdragers aan de regeling zijn toegevoegd en alleen beschrijfbare schijfjes eronder vallen. Teeven wil per 1 januari 2013 een tijdelijke thuiskopieregeling invoeren, mede omdat de Europese richtlijn dat vereist, en mogelijk zal die regeling al een uitbreiding van het aantal dragers bevatten.

De onderhandelingspartijen van Stichting Thuiskopie stellen vraagtekens bij het bedrag van 60 miljoen. Stobi zou daarom Price Waterhouse Coopers opdracht hebben gegeven om de schade te berekenen die artiesten lijden door het thuiskopiëren.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.