Nieuws

Laatste Europese ipv4-adresblokken deze maand uitgedeeld

Gepost op 05 september 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
RIPE, de Europese organisatie die ip-adressen uitdeelt aan internet- en hostingproviders, heeft aangekondigd dat de laatste voorraad van 4 miljoen ipv4-adressen vermoedelijk nog deze maand zal worden vergeven.


Volgens het RIPE Network Coordination Centre zal er naar verwachting deze maand nog één laatste ipv4/10-blok verdeeld worden onder de bestaande regels, goed voor 4.134.976 ipv4-adressen, totdat de laatste ipv4/8-'noodvoorraad' is bereikt. Om aan de vraag naar de laatste ipv4-batches af te kunnen handelen, zullen de ipra's nauw gaan samenwerken en aanvragen strenger gaan controleren. Zo moet zeker worden gesteld dat de blokken op een eerlijke wijze worden verdeeld. Ook zullen vermoedelijk kleinere blokken worden toegewezen. RIPE zal vanaf woensdag bovendien dagelijks de resterende ipv4-vooraad op zijn site weergeven.

Om reeds toegewezen ipv4-blokken die niet worden gebruikt weer te kunnen toewijzen aan nieuwe gegadigden, zal RIPE de zogenaamde quarantaine-procedure hiervoor verkorten tot een week of minder. Dit moet ervoor zorgen dat deze buffervoorraad zo snel mogelijk wordt opgemaakt voordat de laatste ipv4/8-batch wordt aangebroken. Voor deze voorraad gelden speciale regels. Zo moet de aanvrager in dat geval al beschikken over een ipv6-adres.

Het is niet waarschijnlijk dat het gebrek aan ipv4-adressen bij RIPE direct grote problemen zal opleveren. Isp's en hostingbedrijven kunnen met behulp van nat-technologie ip-adressen aan meerdere gebruikers toewijzen. Ook hebben sommige providers nog een noodvoorraad adressen. Op termijn moet de verdere uitrol van ipv6 een einde maken aan het tekort aan ip-adressen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.