Nieuws

Japan introduceert celstraf voor illegaal downloaden

Gepost op 01 oktober 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
In Japan kan het downloaden van auteursrechtelijk beschermde content vanaf nu worden bestraft met een flinke celstraf of een boete van 2 miljoen yen. Dat komt door een wijziging van de Japanse wet, die afgelopen juni is goedgekeurd.


De wet heeft tot gevolg dat gebruikers die zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden, strafrechtelijk worden vervolgd, meldt de BBC. Op het vergrijp staat een celstraf van maximaal 2 jaar of een boete van 2 miljoen yen, omgerekend ruim 20.000 euro.

Voor het uploaden van dergelijk materiaal bestond al een celstraf van maximaal 10 jaar en een boete van maximaal 10 miljoen yen, omgerekend ruim 100.000 euro. Het downloaden hiervan was al sinds 2010 verboden, maar er bestond nog geen ruimte voor strafrechtelijke vervolging.

De wetswijziging kwam na een flinke lobby van de entertainmentindustrie, maar er was ook verzet tegen. Tegenstanders hackten sites van de overheid en copyright-lobbygroepen. Ook was een Japanse organisatie van juristen tegen de wet; volgens de juristen gaat strafrechtelijke vervolging te ver en had illegaal downloaden alleen via het civielrecht bestreden mogen worden.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.