Nieuws

Kamermeerderheid ziet wel iets in terughackvoorstellen Opstelten

Gepost op 16 oktober 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een Kamermeerderheid reageert positief op een concept-voorstel van minister Opstelten om bij ernstige cybercrime-misdrijven op afstand computers te hacken. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom noemt de voorstellen gevaarlijk.


Maandag werd bekend dat Opstelten een conceptvoorstel naar de Tweede Kamer zal sturen waarin hij nieuwe bevoegdheden voorstelt die nodig zouden zijn voor een effectievere bestrijding van cybercrime. Daarbij noemt de minister de mogelijkheid voor 'terughacken', waaronder het inbreken in computers om spyware te kunnen installeren of deze te kunnen doorzoeken. Ook zouden opsporingsdiensten systemen mogen hacken om data te wissen. Het hacken zou ook mogen plaatsvinden op buitenlandse servers.

Volgens de NOS is een Kamermeerderheid wel te porren voor de voorstellen van Opstelten. VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert zou 'enthousiast' zijn over de mogelijkheid dat opsporingsdiensten mogen terughacken, terwijl PvdA-Kamerlid Recourt stelt dat politie en justitie een achterstand hebben in zowel kennis als opsporingsmogelijkheden. Wel roept hij op tot terughoudendheid bij het hacken van cloudsystemen en servers in het buitenland. De SP is terughoudend en stelt dat de voorstellen vergaand zijn en dat de privacy onvoldoende is gewaarborgd.

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom erkent in een reactie dat cybercrime effectiever bestreden moet worden, maar noemt de voorstellen voor terughacken zeer risicovol. Zo zou de politie gebaat zijn bij kwetsbaarheden in software, iets waarmee ook cybercriminelen hun voordeel doen. Het gebruik van spyware door opsporingsinstanties, zoals de bundestrojaner in Duitsland, zou ongewenste neveneffecten hebben en kwetsbaar zijn. Hackers zouden aangemoedigd kunnen worden door de Nederlandse plannen en de privacy van burgers zou in het geding zijn, mede door de kans op misbruik.

Volgens BOF zijn de huidige voorstellen van Opstelten onvoldoende doordacht. De organisatie roept dan ook op tot een onderzoek naar de potentiële risico's, voordat de terughackbevoegdheden worden ingevoerd.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.