Nieuws

Tele2 blijft virtuele provider voor 2g en 3g

Gepost op 17 december 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Tele2 blijft een virtuele provider op het netwerk van T-Mobile zolang klanten 2g en 3g nodig hebben. Dat zegt een woordvoerder van de provider tegen Tweakers. Tele2 gebruikt de gekochte frequentieblokken alleen voor een eigen 4g-netwerk.


Wie in de toekomst klant wordt van Tele2, maakt dus gebruik van het 2g- en 3g-netwerk van T-Mobile, maar het 4g-netwerk van Tele2, zo zegt woordvoerder Jan Willem te Gussinklo tegen Tweakers. "Het is nog te vroeg om geen 2g of 3g aan te bieden. Omdat we die netwerken zelf niet hebben, blijven we voorlopig een virtuele provider bij T-Mobile."

De tarieven van Tele2 kunnen daardoor voorlopig nog niet al te ver onder die van bestaande aanbieders duiken: Tele2 moet immers bij T-Mobile belminuten, sms'jes en data inkopen en betaalt daarvoor zogenaamde wholesale-tarieven. "Naarmate meer klanten alleen op het 4g-netwerk zitten, kunnen we hopelijk onze diensten tegen lagere prijzen aanbieden. Het onderhouden van een 4g-netwerk is goedkoper dan bij 3g."

Tele2 is de enige die naast de bestaande mobiele providers met een eigen netwerk - KPN, Vodafone en T-Mobile - eigen frequentieruimte heeft gekocht. Voor 160 miljoen euro kocht Tele2 de licentie voor twee frequentieblokken in de 800MHz-band. De andere beoogde nieuwkomer, de combinatie Ziggo en UPC, haakte af vanwege de hoge prijs voor de licenties. Volgens Te Gussinklo zijn de frequenties genoeg om een substantieel marktaandeel te halen en al die mensen op goede snelheid te laten internetten. "Anders hadden we dat geld niet geïnvesteerd."

Nu de veiling is afgelopen, kunnen de 4g-netwerken worden ingeschakeld. KPN biedt vanaf februari 4g-dekking in een groot deel van de Randstad en het gebied ten noorden van Amsterdam. Vodafone komt met 4g in de zomer van 2013. Er zijn dan ook telefoons te koop die overweg kunnen met die netwerken, zoals de iPhone 5, Nokia Lumia 920 en HTC One SV.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.