Nieuws

'Pc-markt krimpt in recordtempo'

Gepost op 11 april 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De wereldwijde pc-verkoop is in het afgelopen kwartaal met bijna 14 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden, claimt IDC op basis van marktonderzoek. Het is de grootste daling in een kwartaal sinds 1994, toen het bedrijf begon met het meten van pc-verkopen.


De daling betekent ook dat er nu vier opeenvolgende kwartalen zijn geweest waarin de verkoop afnam ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. De totale wereldwijde verkoop kwam in de afgelopen drie maanden volgens IDC uit op 76,3 miljoen pc's.

IDC noemt verschillende oorzaken voor de daling, maar tekent vooral aan dat Windows 8 niet de gehoopte verbetering voor de markt heeft gebracht, maar de verkoop juist geen goed lijkt te hebben gedaan. Consumenten zouden hun heil bij tablets zoeken door onder andere de radicale wijziging van de interface van Windows, het verdwijnen van de startknop en de toegenomen kosten van pc's door het toevoegen van touchscreens. Ook zou er een gat in de budgetmarkt van pc's zijn geslagen door het nagenoeg verdwijnen van netbooks.

De daling deed zich voor bij alle continenten en alle fabrikanten hadden er last van. Alleen Lenovo wist zijn leveringen ten opzichte van vorig jaar op peil te houden. Vooral HP en Acer kampen met ernstige terugval van de leveringen volgens IDC, maar ook Asus en Dell zagen hun verkoop sterk afnemen. Volgens het onderzoeksbureau heeft Apple eveneens te maken met daling van de verkoop van zijn computers, door concurrentie van zijn eigen iPad.

Plaatje


Ook Gartner schetst een weinig rooskleurig beeld van de pc-markt, al is de kwartaaldaling met 11,2 procent volgens dit onderzoekbureau iets minder groot dan volgens IDC. Gartner komt uit op een totale verkoop van 79,2 miljoen pc's. Ook uit Gartners onderzoek blijkt dat alle fabrikanten, op Lenovo na, wereldwijd met dalingen kampen, waarbij in de emea-regio, waaronder Europa valt, de grootste afname te zien zou zijn. In de VS zouden Apple en Lenovo nog groei noteren.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.