Nieuws

Een op zes telefoons kan NL-Alert ontvangen

Gepost op 29 april 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Ongeveer een op de zes telefoons kan een noodbericht van alarmsysteem NL-Alert ontvangen. Dat blijkt uit cijfers die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vrijgegeven. Er zijn veel telefoons geschikt om de alarmberichten te ontvangen, maar gebruikers stellen NL-Alert niet in.


Ongeveer 70 procent van de telefoons in Nederland is geschikt voor NL-Alert, maar driekwart van de geschikte telefoons ontving het eerste testbericht niet, omdat ze niet over de juiste instellingen beschikten. De cijfers zijn gemeten in februari, rond het moment dat het eerste landelijke testbericht is verspreid. Dat bericht is volgens eigen cijfers van het ministerie ontvangen door ongeveer 1,4 miljoen mensen. Opstelten heeft zich als doel gesteld om met het volgende testbericht, dat in november verstuurd wordt, vier miljoen mensen te bereiken.

Enkele fabrikanten stellen telefoons via aanpassingen in de firmware standaard in op NL-Alert. Daardoor hoeft de gebruiker van de LG Optimus G en Samsung Galaxy S4 bijvoorbeeld zelf niets in te stellen om de berichten te ontvangen. Sony levert op de Xperia Z een app mee voor NL-Alert. Op onder meer telefoons van HTC en Huawei moet de gebruiker de telefoon zelf instellen. Wie een geschikte telefoon heeft die niet op het juiste kanaal is ingesteld, kan dat doen via de Instelhulp.

Steeds meer telefoons zijn geschikt voor NLAlert, hoewel er ook nog telefoons zijn die de berichten niet kunnen ontvangen. De bekendste telefoonserie die niet geschikt is, is iPhone van Apple, maar ook bijvoorbeeld toestellen uit de Nokia Lumia-reeks kunnen de alarmberichten niet ontvangen.

Opstelten wilde eigenlijk in mei een volgende test uitvoeren met NL-Alert, maar nog niet alle providers hebben het alarmsysteem werkend op hun 3g-netwerk: bij KPN en T-Mobile werkt het wel, maar bij Vodafone nog niet. Op het 2g-netwerk doet NL-Alert het wel bij alle providers.

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de overheid. Het systeem werkt niet via sms, maar heeft een apart kanaal, waardoor ook als de mobiele netwerken plat liggen het bericht kan worden verzonden. Het bericht wordt via zendmasten verspreid naar telefoons in een bepaald gebied: de verzender kan niet zien hoeveel mensen het bericht ontvangen. Voor de cijfers over het aantal ontvangen berichten was de overheid aangewezen op enquêtes.

Het alarmsysteem kan worden ingezet als aanvulling op het luchtalarm en is bijvoorbeeld bedoeld om mensen in een bepaald gebied te verzoeken ramen en deuren te sluiten als er bij een brand giftige stoffen vrijkomen.

Plaatje
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.