Nieuws

Microsoft kondigt nieuwe 'Xbox One' aan

Gepost op 22 mei 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft heeft de nieuwe Xbox-generatie geïntroduceerd. De naam van de nieuwe console is Xbox One. Clouddiensten, spraakherkenning en gebarenbediening gaan een grote rol spelen en Microsoft geeft Kinect, de controller en Smart Glass een flinke update.


Xbox One krijgt 8GB werkgeheugen, een processor met acht rekenkernen, 500GB opslaggeheugen, een blu-raydrive, usb 3.0 en wifi-n inclusief wifi direct. De nieuwe Kinect-sensor ondersteunt 1080p-opnames op 30fps. Hij moet naast gebarenherkenning voor betere spraakherkenning zorgen, waarbij de gebruiker meer natuurlijke taal kan gebruiken, die de sensor snel zou herkennen. Bij een demonstratie gebruikte Yusuf Mehdi, senior vice president van Microsofts Interactive Entertainment Business onder andere de commando's 'Xbox watch tv', 'game', ' go to music' en 'open Internet Explorer'. Door zijn handen naar elkaar toe te bewegen kon hij applicaties terug naar het homescreen zetten. Met Snap-mode kunnen applicaties, zoals een videospeler die een film weergeeft en Internet Explorer, naast elkaar draaien en Trending geeft content weer die populair is bij andere Xbox-gebruikers.

De Xbox One zou onder andere snel tussen applicaties kunnen wisselen omdat het apparaat drie verschillende besturingssystemen zou draaien: een gebaseerd op de Windows 8-kernel, het standaard Xbox-OS en een OS dat de twee verbindt. Een andere belangrijke applicatie is Skype, die bij de nieuwe Xbox groepsgesprekken aankan. Daarnaast zijn er interactieve tv-diensten en is er een tv-gids die eveneens te bedienen is met spraak. De controller heeft ook een flinke update gekregen, waarbij de accessoire meer dan 40 wijzigingen heeft ondergaan. Onder andere zijn er dynamic impulse triggers, is er ruimte voor extra accucapaciteit en ondersteunt de controller verbinding via wifi direct.

Microsofts Smart Glass-dienst zal een vast onderdeel van de nieuwe Xbox worden. De dienst verbindt een tablet, smartphone of Windows 8-pc met de console, waardoor die als een second screen werken en voor onder andere bediening kunnen zorgen. Het lijkt erop dat de console niet altijd over een internetverbinding hoeft te beschikken; vooraf was daar veel controverse over. Alle spellen zullen op de hdd geïnstalleerd worden en er zal wel een koppeling met Xbox Live-accounts gelegd worden. Onduidelijk is wat dat betekent voor de tweedehands games op schijfjes: Microsoft zegt dat spellen wel aan een tweede account gekoppeld kunnen worden, maar dat die tweede gebruiker dan een bepaald bedrag moet betalen.

Microsoft heeft bovendien bekendgemaakt dat de Xbox One niet overweg kan met Xbox 360-games. "Het systeem is gebaseerd op een verschillende core architectuur, waardoor backwards compatibiliteit niet echt werkt", verklaarde Xbox Live vice president Marc Whitten tegenover The Verge. Het zal ook niet mogelijk zijn om games voor de Xbox 360 te downloaden naar de Xbox One. Een vergelijkbare optie krijgt de PlayStation 4 wel.

Tegenover Endgadget verklaarde Albert Penello, senior director of product planning bij Microsoft, dat de harde schijf van de Xbox One niet te vervangen is, wat bij de huidige Xbox 360 wel het geval is. Het is wel mogelijk om een extern opslagmedium aan te sluiten op de usb 3.0-poort van de Xbox One. Op het externe medium kunnen ook games geïnstalleerd worden en savegames opgeslagen worden.

De Xbox One komt 'later dit jaar' wereldwijd beschikbaar, waarbij Microsoft geen precieze introductiedatum en prijs heeft genoemd.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.