Nieuws

Microsoft maakt nieuwe details Windows 8.1 bekend

Gepost op 30 mei 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft heeft in een blogposting de belangrijkste vernieuwingen van Windows 8.1 beschreven. De update komt gratis beschikbaar en bevat onder meer een Start-knop, die in Windows 8 juist was weggehaald.


Microsoft kondigde Windows 8.1 aan in een blogpost en bevestigde daarin dat de Start-knop terugkomt. De softwaregigant noemt het 'start tip' en die knop linkt vanaf de desktopmodus direct naar het startscherm. De knop is ook beschikbaar in het startscherm en fullscreen applicaties. Daarvoor moet wel de muiscursor naar de linker benedenhoek worden verplaatst. In Windows 8.1 zal de startknop standaard geactiveerd zijn.

Het startscherm in Windows 8.1 bevat een aantal vernieuwingen, waaronder meer en kleinere live tiles. Bovendien zou het groeperen en verslepen van tiles zijn vereenvoudigd, terwijl het per abuis verslepen van tegels tegengegaan moet worden doordat de muisknop langer ingedrukt dient te worden. Verder worden nieuwe applicaties in de All Apps-view getoond, en niet standaard meer op het startscherm vastgepint. Binnen de All Apps-view worden veelgebruikte apps bovenaan getoond en er kan ook op naam gezocht worden. Verder wordt het mogelijk om het startscherm te voorzien van dezelfde afbeelding als die op de desktop wordt getoond. Zo moet de overgang van de desktopomgeving naar het startscherm minder 'ruw' worden.

Applicaties die gebruik maken van Snap Views, waarbij twee applicaties naast elkaar getoond worden, kunnen voortaan meerdere vensters openen. Dit kan handig zijn bij multimonitor-configuraties en op monitoren met hoge resoluties. Ook kan de gebruiker handmatig de beeldverdeling van Snap Views aanpassen.

Plaatje


Windows 8.1 bevat volgens Microsoft ook verbeterde zoekmogelijkheden via de zogeheten Search Charm. Het zoeksysteem maakt gebruik van meer bronnen en maakt meer koppelingen met relevante apps, zoals een Wikipedia-app. Ook is een nieuwe shortcut aanwezig: als de gebruiker de Windows-toets samen met de 'S' indrukt wordt een zoekdialoog zichtbaar.

Microsoft noemt in Windows 8.1 ook de aanwezigheid van een optie om de pc te booten naar een 'alternate screen'. Als voorbeeld wordt in Microsofts blogposting het direct booten naar de Apps View aangehaald. Ook booten naar de desktop komt echter terug, waar al de nodige geruchten de ronde over gingen. Gebruikers van Windows 8.1 kunnen hun systeem dus zonder omwegen en trucs direct naar de desktop laten opstarten.

Het lockscreen bevat ook enkele vernieuwingen. Zo kunnen er Skype-gesprekken worden aangenomen als het scherm is vergrendeld, terwijl ook een webcam direct geactiveerd kan worden. Het lockscreen kan verder opgesierd worden met foto's van de lokale harde schijf of van bestanden die op SkyDrive zijn gezet.

Windows 8.1 bevat tevens vergaande SkyDrive-integratie. Zo kunnen bestanden altijd in de cloudopslagdienst bewaard worden door een opslagmogelijkheid aan te beiden door het gehele besturingssysteem. Ook blijven bestanden desgewenst ook zonder internetverbinding beschikbaar, zo belooft de softwaregigant. Dit moet wel op folder- of bestandsniveau worden aangegeven.

Internet Explorer 11 zal IE10 aflossen in de update voor Windows 8. Volgens Microsoft kan IE11 nog beter overweg met touch-input. Ook zou de browser sneller zijn en IE11 kan in de 'modern view' voortaan altijd de adresbalk tonen. Verder zijn tabs te synchroniseren tussen verschillende Windows 8.1-apparaten. Een toekomstige update moet dit ook mogelijk maken in Windows Phone.

De Windows Store zal in Windows 8.1 volgens Microsoft meer informatie tonen. Zo moeten er lijsten met gratis apps beschikbaar komen, terwijl ook nieuwe apps duidelijker voor het voetlicht gebracht gaan worden. Bij geselecteerde applicaties worden voortaan suggesties voor gerelateerde apps, terwijl ook de zoekmogelijkheden zouden zijn verruimd.

In het configuratiescherm zijn meer elementen aangepast om via een touchscreen ingesteld te kunnen worden, terwijl ook het virtuele toetsenbord zou zijn verbeterd. Microsoft belooft ook een 'betere beleving' in vernieuwde apps voor Xbox Music en de apps voor nieuws, weerberichten en reizen. De camera-app biedt in Windows 8.1 een koppeling met Photosynth en kan overweg met panoramafoto's. Nieuw zijn de apps Health & Fitness en Food & Drink. Een officiële releasedatum voor Windows 8.1 is nog niet bekendgemaakt door Microsoft, maar de softwaregigant zal op 26 juni tijdens de Build-conferentie een previewversie vrijgeven.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.