Nieuws

'Google vroeg providers om release andere telefoons dan Androids af te blazen

Gepost op 15 juni 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Google zou mobiele providers hebben gevraagd de release van toestellen op andere platformen dan zijn eigen Android uit te stellen of zelfs helemaal af te blazen. Die beschuldiging staat in documenten over een inventarisatie voor een EU-onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik.


Die documenten maken deel uit van een inventarisatie van de Europese mededingingsautoriteit om te kijken of er een officieel onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Google rondom Android moet worden gestart. Het is onduidelijk hoe of met welke argumenten Google providers wilde overhalen de release van concurrenten uit te stellen of af te blazen.

De Europese waakhond heeft betrokken bedrijven een vragenlijst gestuurd met 82 vragen over de zaak, meldt Financial Times. Dat is een normale gang van zaken na een klacht over machtsmisbruik. Onder meer Microsoft en Nokia klaagden bij de EU over machtsmisbruik door Google met Android.

In de inventarisatie moet onder meer naar voren komen of Google deals heeft gesloten met mobiele providers over het verplicht meeleveren van Google-diensten als Play Store en YouTube met Android. Hoewel Android gratis te gebruiken is, staan Google-diensten vrijwel altijd op de telefoon. Dat komt vooral omdat in Play Store vrijwel alle beschikbare Android-apps staan, terwijl alternatieve downloadwinkels een kleiner aanbod hebben.

Als het tot een onderzoek komt, kan dat jaren duren. Google heeft met Android een marktleidende positie op smartphonegebied. Naar schatting driekwart van de wereldwijd verkochte smartphones draait Android. Ook in Nederland is dat het geval.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.