Nieuws

Banken: skimmen is fors gedaald door pin-blokkade buiten Europa

Gepost op 04 juli 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De grote banken in Nederland stellen dat de standaardblokkade voor betalingen met pinpassen buiten Europa het probleem van skimmen flink heeft verkleind. De Rabobank spreekt zelfs over een reductie van het aantal gevallen met 85 procent.


Bij skimmen plaatsen criminelen veelal kleine camera's bij een pinautomaat of een betaalautomaat. Vervolgens wordt de pincode 'afgekeken', terwijl de inhoud van de magneetstrip wordt gekopieerd. In een poging het skimmen van pinpassen tegen te gaan, besloten de banken de emv-chip in de passen te gaan opnemen. De chip zou beter zijn beveiligd dan de magneetstrip, maar om betalingen buiten Europa te kunnen uitvoeren hebben de meeste bankpassen nog steeds een magneetstrip.

Omdat skimmende criminelen veelal gekopieerde bankpassen naar handlangers buiten Europa opstuurden, besloten de grote Nederlandse banken om pinpassen buiten Europa standaard te blokkeren. Rekeninghouders moeten zelf via de internetsites van de banken de blokkade deactiveren als zij bijvoorbeeld buiten Europa op vakantie gaan.

De Rabobank, die als eerste met de beveiligingsmaatregel kwam, meldt aan RTL Nieuws dat de maatregel zeer effectief is gebleken. Het aantal skimgevallen zou met 85 procent zijn gedaald. Ook ABN Amro en SNS Reaal melden een flinke afname met beide een percentage van 80 procent. ING wil geen exact percentage noemen, maar spreekt over een significante afname, terwijl de Nederlandse Vereniging van Banken een soortgelijk beeld ziet, maar de halfjaarcijfers van zijn leden nog binnen moet krijgen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.