Nieuws

Aannemen andermans identiteit op internet wordt strafbaar

Gepost op 04 juli 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie steunt een voorstel van de PvdA en de VVD om het aannemen van andermans identiteit op het internet strafbaar te maken. Daarmee zal de wetgeving waarschijnlijk worden ingevoerd, al moet er formeel nog over worden gestemd.


De minister zei in de Tweede Kamer het voorstel van regeringspartijen PvdA VVD te zullen steunen, waardoor de kans groot is dat de wetgeving zal worden ingevoerd. Naast PvdA en VVD steunden ook SP en CDA de plannen, waardoor er een zeer ruime Kamermeerderheid voor is. PVV-Kamerlid Lilian Helder keerde zich in de Tweede Kamer tegen de wetgeving, omdat het op dit moment al mogelijk is om misbruik van andermans identiteit te bestraffen.

Woensdag kwam al aan het licht dat de twee regeringspartijen willen dat het strafbaar wordt om andermans naam, e-mailadres, telefoonnummer of nickname op het internet te gebruiken. In het ergste geval kan daar een celstraf van vijf jaar of een boete van 72.000 euro op komen te staan. Daarbij moet het wel gaan om andermans identiteit; het aannemen van een fictieve identiteit wordt niet uitgebannen.

"Het is niet onze bedoeling om nicknames te verbieden", zo zei PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug woensdag. Bovendien moet er sprake zijn van kwade opzet om te kunnen worden veroordeeld; het per ongeluk opgeven van andermans telefoonnummer of nickname wordt niet strafbaar. "Stel dat jij de nickname 'Joost S.' hebt, en iedereen kent je onder die naam", aldus Van Oosenbrug woensdag. "En ik neem op hetzelfde forum als waar jij zit die nickname over. Dat willen we uitbannen." In de wetgeving komt een uitzondering voor satire te staan.

Vorig jaar zei Opstelten nog dat hij het nut niet inzag van wetgeving om het aannemen van andermans identiteit op het internet strafbaar te stellen. Inmiddels heeft de minister zich echter laten overtuigen, zo zei hij donderdag in de Tweede Kamer. Later op donderdag zal de Tweede Kamer formeel stemmen over het voorstel. Het is op dit moment al mogelijk om het vervalsen van identiteitsbewijzen en reisdocumenten te bestraffen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.