Nieuws

Britse douane mag zonder verdenking persoonlijke data van mobieltjes halen

Gepost op 15 juli 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De douane van het Verenigd Koninkrijk mag op basis van antiterrorismewetgeving persoonlijke data van mobiele telefoons halen zonder dat er een concrete verdenking is. De verzamelde gegevens mogen gedurende een 'redelijke termijn' bewaard blijven.


Onder de gegevens die de Britse douane mag kopiëren van een mobiele telefoon vallen contactpersonen, foto's en de belgeschiedenis. Sms-berichten en e-mails zouden niet inhoudelijk opgevraagd mogen worden, al kan wel de metadata opgeslagen worden, zo meldt The Telegraph.

Hoewel Britse politieagenten ook de bevoegdheid hebben om data van mobieltjes te halen, moeten zij wel een redelijke verdenking hebben om dit te mogen doen. De Britse douane zou dit voorbehoud niet hebben. Jaarlijks zouden circa 60.000 personen worden gescreend als zij het Verenigd Koninkrijk willen betreden, maar onduidelijk is hoe vaak de douane daadwerkelijk data van mobieltjes kopieert.

De rechter die toezicht moet houden op de antiterrorismewetgeving in het Verenigd Koninkrijk, David Anderson, stelt dat de mogelijkheid om data van een mobieltje te kopiëren zeer nuttig is geweest in de strijd tegen terrorisme. Ook kan het als bewijs dienen in mogelijke rechtszaken. Anderson stelt verder dat de Britse douane gekopieerde data van een smartphone van een 'normale' reiziger niet langer zal bewaren dan strikt noodzakelijk. Britse burgerrechtenorganisaties stellen echter dat de privacy in het geding is en de data van een mobieltje alleen bij concrete verdenkingen gekopieerd mag worden.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.