Nieuws

Lagere beltarieven verwacht

Gepost op 05 augustus 2013 door Webmaster. Bron: Nrc.nl.
De tarieven die telefoonaanbieders berekenen voor het gebruik van elkaars netwerk gaan per 1 september omlaag. Dat maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag bekend. De verwachting is dat de consument uiteindelijk profiteert van de verlaging.


De telecomprovider van iemand die wordt gebeld rekent voor het gebruik van zijn netwerk een bepaald tarief door aan de aanbieder van de bellende consument. De beller kan niet kiezen door wiens netwerk zijn telefoontje wordt afgewikkeld. Elke aanbieder is dus monopolist op het gebied van afgiftetarieven.

Aanbieders mogen straks voor het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer nog maar 1,019 cent per minuut vragen. Dat is nu nog 2,4 cent. Voor gesprekken naar vaste lijnen daalt het tarief van 0,37 naar 0,108 cent per minuut.

Afgiftetarieven stapsgewijs verlaagd
De ACM verwacht dat telecomproviders de verlaging gaan doorberekenen aan hun klanten waardoor de kosten voor het bellen met mobiele of vaste telefoons vermoedelijk zullen afnemen. De kosten voor mobiel bellen worden voor vijf tot tien procent bepaald door de hoogte van het afgiftetarief, voor vast bellen is dit lager.

De hoogte van de zogenoemde afgiftetarieven is sinds 2003 door de toezichthouder in stappen verlaagd. Voor mobiel bellen waren de afgiftetarieven oorspronkelijk rond de twintig cent per minuut en voor vast ruim een cent per minuut.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.