Nieuws

Nederlandse belminuten blijken duurste in Europa

Gepost op 06 augustus 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Nergens in de Europese Unie zijn belminuten zo duur als in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Een belminuut kost in Nederland gemiddeld 14,7 eurocent; ruim zeven keer zo veel als in Litouwen.


Gemiddeld kost een belminuut in de Europese Unie 9,1 eurocent; Nederland zit daar met 14,7 eurocent per minuut dus ruim boven. Ook België, met gemiddeld 13,8 eurocent per belminuut, is relatief duur. Opvallend is dat vooral landen in het oosten van de Europese Unie lage tarieven voor belminuten kennen: de zeven goedkoopste landen liggen allemaal in Oost-Europa. Litouwen is met gemiddeld 1,9 eurocent per minuut het goedkoopst.

Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes kunnen de grote prijsverschillen niet worden verklaard door verschil in kwaliteit of door hogere kosten die providers moeten maken. Ook een verschil in koopkracht van consumenten kan volgens Kroes geen verklaring zijn. De politica benadrukt dat de invoering van een samengevoegde telecommarkt, waar Kroes momenteel aan werkt, de situatie zou verbeteren.

In 2009 oordeelde de Europese Commissie nog dat mobiele abonnementen in Nederland relatief goedkoop zijn. Hoewel belminuten in Nederland vandaag de dag relatief duur zijn, zijn consumenten in de praktijk niet schrikbarend veel kwijt, constateerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling vorige maand: daarbij werd ook de databundel meegerekend.

Plaatje
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.