Nieuws

Overheid en Microsoft: stop met gebruik Windows XP

Gepost op 30 oktober 2013 door Webmaster. Bron: Security.nl.
Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), het Team High Tech Crime, het Ministerie van Defensie en Microsoft waarschuwen internetgebruikers dat ze moeten stoppen met het gebruik van Windows XP. Vanaf 8 april 2014 stopt Microsoft met het uitbrengen van updates voor Windows XP.


Daardoor worden lekken in het OS niet langer gedicht. Het team High Tech Crime van de politie zou inmiddels signalen hebben dat er op grote schaal aanvallen op Windows XP-computers worden voorbereid. De verwachting is dat kwaadwillenden deze zullen uitvoeren als de ondersteuning van Windows XP stopt, zo laat de overheid via een bericht op de campagnewebsite van Alert Online weten.

Besturingssysteem
Het NCSC adviseert daarom met klem om computers die draaien op Windows XP, voor april 2014 te vervangen of te voorzien van een besturingssysteem waarvoor wel beveiligingsupdates beschikbaar worden gemaakt. Volgens het NCSC zijn Windows 7 en 8 geschikte besturingssystemen, of besturingssystemen gebaseerd op Linux, zoals Ubuntu en Red Hat.

"Ook Mac OS X van Apple is een geschikt besturingssysteem. Dit besturingssysteem werkt alleen niet op computers die eerder draaiden op Windows XP. Bij de keuze voor Mac OS X moet daarom een nieuwe computer worden aangeschaft", aldus het advies van de overheidsinstantie.

Afscheid
"Na meer dan een decennium van trouwe dienst is de tijd gekomen om afscheid te nemen van Windows XP. Er zijn gelukkig meerdere goede alternatieven van verschillende leveranciers beschikbaar, maar de overgang zal moeite kosten, zowel voor zakelijk als thuisgebruik", aldus een speciale factsheet die het NCSC over het einde van XP maakte.

In het document staat verder dat niets doen geen optie is. "Het vormt een groot risico om na april 2014 dit besturingssysteem te blijven gebruiken. De vraag is dus niet óf, maar wanneer u overstapt. Als u op 8 april klaar wilt zijn, is vandaag de beste dag om te beginnen."
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.