Nieuws

Rechter: thuiskopieheffing is veel te hoog

Gepost op 28 november 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Stichting De Thuiskopie hanteert onterecht een veel te hoge thuiskopieheffing voor fabrikanten en winkels, vonnist de rechtbank van Den Haag. Acer hoeft na de beslissing nog maar de helft van het heffingsbedrag af te dragen.


Acer moet Stichting De Thuiskopie 50 procent betalen van de in de AMvB van staatssecretaris Teeven bepaalde Thuiskopieheffing voor import of fabricage van zijn producten. Dat stelt de rechtbank in Den Haag. Die maatregel lijkt namelijk in strijd met de eis dat de hoogte van de heffing gebaseerd moet zijn op geleden schade door rechthebbenden. Bij de in de maatregel vastgestelde vergoeding lijkt ook de schade van derden die er geen recht op hebben te zijn meegewogen.

Uit een eerder arrest van de Thuiskopie/Norma en Irda van de Hoge Raad blijkt namelijk dat alleen rechthebbenden met woonplaats binnen lidstaten van het Verdrag van Rome in aanmerking komen voor vergoeding via de thuiskopieheffing. De VS behoort daar niet toe, maar bijvoorbeeld Hollywood-films zijn wel meegewogen bij het bepalen van het schadebedrag. De thuiskopieheffing moet daardoor veel lager uitvallen omdat 'aannemelijk is dat een niet te verwaarlozen deel het het geschatte totale thuiskopiegebruik' onterecht meegenomen is.

Het vonnis heeft in principe ook invloed op de afdrachten van andere fabrikanten en winkels, schrijft Webwereld, al is niet duidelijk of zij ook in aanmerking komen voor een halvering van de heffing.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.