Nieuws

CBP: Privacyvoorwaarden Google in strijd met de wet

Gepost op 28 november 2013 door Webmaster. Bron: Security.nl.
Google handelt door het combineren van persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten, zoals het sinds vorig jaar maart doet, in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.


Google koppelt persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen. Het bedrijf doet dit om gepersonaliseerde advertenties te tonen en gevraagde diensten te personaliseren.

Combineren
Het gaat deels om gegevens van gevoelige aard zoals betalingsinformatie, locatiegegevens en gegevens over surfgedrag over meerdere websites. Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, en bekeken video's kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen. Volgens het CBP informeert Google gebruikers onvoldoende over het combineren van hun persoonsgegevens uit al deze verschillende diensten.

Bovendien biedt Google gebruikers van zijn diensten geen keuzemogelijkheid om in te stemmen met de onderzochte gegevensverwerkingen of om deze te weigeren. De door de wet vereiste toestemming voor het combineren van persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten, kan in ieder geval niet worden verkregen via aanvaarding van de algemene voorwaarden, zo stelt de privacywaakhond.

[b]Privacyvoorwaarden[b/]
Begin vorig jaar liet Google weten dat het per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden voor de gebruikers van Google-diensten zou invoeren. De Franse privacytoezichthouder is daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een onderzoek gestart. Dit resulteerde in onderzoeksbevindingen die in oktober 2012 zijn gepubliceerd. Na dit vooronderzoek hebben zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.

"Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden", aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. Het CBP heeft Google inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting waarna de toezichthouder zal beslissen over de inzet van handhavende middelen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.