Nieuws

Komende usb-connector past ook omgedraaid

Gepost op 04 december 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De organisatie achter de usb-specificatie gaat werken aan een nieuwe connector, die 'omkeerbaar' is. Het maakt daardoor niet meer uit hoe de connector in een apparaat wordt gestoken.


Een veelgehoorde frustratie over de huidige usb-connectoren is dat ze maar op één manier kunnen worden ingestoken. Pogingen om de usb-connector omgekeerd in een apparaat te steken, kunnen leiden tot slijtage aan de aansluiting op het apparaat of de usb-connector zelf.

De organisatie achter de usb-specificatie wil dat probleem oplossen. Een nieuwe connector moet 'omkeerbaar' zijn, zodat het niet uitmaakt of de stekker met de bovenkant of met de onderkant in een apparaat wordt gestoken, zo heeft de organisatie bekendgemaakt.

Veel is nog niet bekend over de nieuwe connector, behalve dat hij de grootte van een micro-usb-stekker krijgt. Daarnaast zal de nieuwe stekker, met de naam 'usb type-c'-connector, deel uitmaken van de usb 3.1-specificatie. Daarmee is het niet uitgesloten dat de nieuwe connector er alleen voor usb 3-kabels komt.

De usb-werkgroep verwacht de specificatie van de nieuwe stekker halverwege volgend jaar af te hebben. Daarna moeten fabrikanten besluiten of ze de huidige usb-aansluitingen op hun hardware gaan vervangen door de nieuwe type-c-aansluitingen.

Het was al langer bekend dat de usb-werkgroep voor usb 3.1 naar een nieuwe connector zocht, omdat betere connectors en kabels nodig zijn om de hogere snelheid van die specificatie te halen. Usb 3.1 maakt doorvoersnelheden van 10Gbit/s mogelijk, twee keer zo snel als usb 3.0.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.