Nieuws

Universele lader voor laptops is een stap dichterbij

Gepost op 17 december 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De International Electrotechnical Commission heeft de technische specificatie voor een universele lader voor laptops gepubliceerd. De organisatie hoopt nu dat alle laptopfabrikanten een enkel type lader gaan gebruiken voor hun laptops.


De specificatie bevat details voor de externe voedingen over connector en plug, beveiliging, interoperabiliteit en het milieu-impact. De IEC heeft de technische specificatie IEC/TS 62700, onder de noemer 'DC Power Supply for Portable Personal Computer' gepubliceerd voor zijn leden, zonder technische details bij de bekendmaking vrij te geven. De standaardisatieorganisatie heeft geen middelen om het gebruik af te dwingen, maar hoopt dat de markt overstapt nu er een 'concrete en haalbare oplossing' op tafel ligt.

De IEC verwijst daarbij naar de universele lader voor telefoons. In Europa is de universele micro-usb-lader in 2009 verplicht gesteld door de EU; in 2011 publiceerde IEC de technische specificatie voor een universele micro-usb-lader. De organisatie noemt vooral het voordeel op gebied van e-waste: "Laders zijn meestal niet van de ene op de andere computer te gebruiken. Soms gaan voedingen kapot of raken ze kwijt, waardoor hele computers die het verder nog goed doen onbruikbaar worden".

Begin dit jaar demonstreerde het USB Implementers Forum een laptop die zijn stroom betrok via een usb-kabel. Dit is mogelijk dankzij de USB Power Delivery Specification, die het mogelijk maakt dat usb-poorten 100W vermogen kunnen leveren.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.