Nieuws

T-Mobile mag YouTube en Netflix blokkeren op wifi-netwerk in trein

Gepost op 30 december 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
T-Mobile mag op gratis wifi-netwerken in treinen diensten als YouTube en Netflix blokkeren. Det concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt. De diensten zouden zonder blokkade teveel 'filevorming' op het netwerk veroorzaken.


Een van de voorwaarden die ACM stelt bij het verbieden van de diensten, is dat T-Mobile geen onderscheid maakt tussen diensten: gelijke diensten moeten een gelijke behandeling krijgen, stelt de toezichthouder. Zo mag T-Mobile bijvoorbeeld niet YouTube wel toestaan maar Netflix verbieden of omgekeerd.

Bovendien moet T-Mobile gebruikers van het gratis wifi-netwerk in de trein goed informeren over wat er wel of niet mag. Volgens ACM mag de provider de diensten blokkeren wegens een uitzondering in de wetgeving over netneutraliteit. Als diensten mogelijk veroorzaken dat het netwerk te zwaar belast wordt en de dienstverlening aan andere klanten eronder lijdt, dan is een blokkade toegestaan. De uitzondering geldt voor wifi in de trein, omdat volgens de toezichthouder de capaciteit beperkt is en ook nog eens sterk wisselt: de trein-wifi zet het mobiele signaal van T-Mobiles netwerk om in een wifi-signaal, waardoor treinrezigers in feite met zijn allen een mobiele verbinding delen.

De gratis wifi in sommige treinen bestaat sinds 2010. Reizigers kunnen na het inloggen via een speciale pagina gebruik maken van de internetverbinding tijdens het reizen. De overgrote meerderheid van intercity's heeft inmiddels wifi en de dienst blijft in elk geval tot april volgend jaar gratis.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.