Nieuws

KPN wil WhatsApp beconcurreren met gratis chatdienst

Gepost op 01 januari 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
KPN gaat dit jaar een gratis chatdienst voor smartphones introduceren, zo heeft de provider bevestigd. De dienst is compatibel met die van andere providers en vormt de eerste aanval van providers op chatapps als WhatsApp.


De chatdienst zal standaard werken op telefoons die RCS (Rich Communications Suite) ondersteunen, maar daarnaast zal KPN een Android-app uitbrengen. RCS is bedoeld als opvolger van sms en mms en is een standaard die providers hebben ontwikkeld. RCS maakt het mogelijk om te chatten, de beschikbaarheid van contactpersonen in het adresboek te zien, foto's en video's te delen en de livefeed van de camera van de smartphone te delen met contacten. Welke features worden ondersteund, verschilt per toestel en provider.

KPN gaat RCS vanaf dit jaar ondersteunen, zegt KPN-woordvoerder Maurice Piek tegen Tweakers. Piek noemt als voordeel dat een contactenlijst niet naar de server van een chat-app hoeft te worden gestuurd. De dienst wordt gratis. "Het zal op dezelfde manier werken als een andere ip-dienst, dus uit de databundel", aldus Piek.

De RCS-app van KPN zal compatibel zijn met die van andere providers, zoals Message+ van Vodafone. T-Mobile heeft in Duitsland al enige tijd de compatibele app Joyn, maar of die ook in Nederland wordt uitgebracht, weet de provider nog niet. "Een besluit hierover nemen we later dit jaar", aldus een woordvoerster van de telecomprovider.

Veel bedrijven proberen momenteel om de dominante app op het gebied van mobiel chatten te worden. Apple kwam enkele jaren geleden al met iMessage, waarmee iPhone-gebruikers onderling kunnen chatten in de sms-app. Google integreert sms in zijn chat-app Hangouts. Facebook heeft sms-ondersteuning juist weer uit zijn Messenger-app verwijderd.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.