Nieuws

Obama wil grootschalige verzameling telefoondata NSA stoppen

Gepost op 18 januari 2014 door Webmaster. Bron: Security.nl.
De Amerikaanse president Barack Obama wil de grootschalige verzameling van telefoongegevens door de NSA stoppen, zo heeft hij vanmiddag aangekondigd.


Daarnaast moeten inlichtingendiensten voortaan toestemming van een speciale rechtbank hebben voordat ze de verzamelde gegevens mogen opvragen.

Het massaal verzamelen van de gegevens zelf wil Obama niet beëindigen, maar wie daar nu verantwoordelijk voor moet worden liet hij niet weten. De president gaf de minister van Justitie en de inlichtingengemeenschap 60 dagen de tijd om de mogelijke opties te bestuderen. Onlangs liet een adviescommissie van Obama nog weten dat telecombedrijven de telefoongegevens zouden moeten bewaren. Die zitten daar echter niet op te wachten.

Ook riep Obama de NSA op om te stoppen met het bespioneren van wereldleiders en moet er betere privacybescherming komen voor buitenlanders van wie de communicatie door de VS wordt onderschept. Ondanks de aangekondigde hervormingen verdedigde Obama het surveillanceapparaat van de VS, wat ook blijkt uit een begeleidend document dat het Witte Huis publiceerde.

Plaatje
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.